Slår an en sträng - mot sträng lag

Publicerad 2013-10-27

Svensk cowboy stöttar saudiska kvinnor som kör bil trots förbud

De trotsade körförbudet och gav sig ut på vägarna.

Saudiska myndigheter fördömde aktionen men kvinnorna fick stöd från omvärlden.

Bland andra av svenske countrymusikern Gösta Westling.

I Järfälla utanför Stockholm har Gösta Westling, 33, gjort sig känd som countrymusikern i cowboyhatt. Oftast hämtar han inspiration till sina låtar från de amerikanska sydstaterna - men den här gången var det från kvinnor i Saudiarabien.

Genom en vän fick han höra om gårdagens ­manifestation för kvinnors rätt att köra bil och bestämde sig för att göra en pepplåt.

– Jag fick texter från ett flertal kvinnor ur den här Women to drive-rörelsen och satte ihop dem till en schyst låttext, säger Westling.

Tackar för stödet

Utifrån sin kärlek till bilkörning lade han även till några egna fraser.

– Jag sjunger om olika bilmärken och om hur härligt det är med en bilstereo.

Gösta Westling spelade in låten, som han döpte till ”We can drive”, hemma i vardagsrummet och lade sedan upp den på sin You­tubekanal. Inom kort fick han kommentarer från personer i Mellanöstern, som tackade för hans stöd.

– När man läser hur de här personerna skriver om sin längtan efter att köra bil inser man hur mycket vi svenskar bara tar för givet, säger han.

I Saudiarabiens huvudstad Riyadh uppgavs vägkontrollerna under gårdagen ha varit fler än vanligt. Efter hot och varningar från myndigheterna valde många kvinnor att avstå från manifestationen på grund av rädsla för repressalier.

Ökade tittarsiffrorna

Men flera kvinnor vågade trotsa förbudet. Flera ­videofilmer lades upp i ­sociala medier där man kan se saudiska kvinnor köra bil. En av kampanjens talespersoner, bloggaren och författaren Tamador Alyami, hoppas att aktionen ska bli startskottet för en positiv förändring av kvinnors mänskliga rättigheter i Saudiarabien.

Ett är i alla fall säkert.

Gårdagens manifestation blev en succé för countrysångaren Gösta Westling i Järfälla.

– I vanliga fall är det bara släkt och vänner som brukar gå in och kolla på mina musikvideos men nu har tittarna ökat med många hundra procent, säger han.

Kvinnorna trotsade bilförbudet - straffades fysiskt

Rörelsen började med ett enkelt Twitterbudskap från aktivisten Eman al-Nafjan: ”Det är officiellt! Saudiska kvinnor kommer att ge uttryck för hur de känner inför körförbudet den 26 oktober”.

I Saudiarabien har kvinnor fängslats och drabbats av ­fysisk bestraffning för att ha kört bil.

Målet är att häva förbudet och rörelsen skriver att den saudiska regeringen måste ge dem en giltigt och laglig förklaring till varför de nekar dem att köra.

Den första liknande kampanjen startades för 20 år sedan. Utan resultat. Nu uppges det finnas ett växande offentligt stöd för kvinnors rätt att köra.