Planen: Hon skulle gå i tysthet

Styrelsen och ministern planerade att bli av med skandaldirektören

Planen var att skandal­chefen skulle avgå i tysthet.

Men när Angeles Bermudez-Svankvist bet sig fast vid direktörsstolen på ­Arbetsförmedlingen ställde­s allt på ända.

Generaldirektörens ­vägran att gå uppges ha kommit­ som en chock för arbetsmarknads­ministern.

Aftonbladets avslöjande i förrgår blev startskottet för en mardrömshelg på krismyndigheten Arbetsförmedlingen.

Generaldirektören Angeles Bermudez-Svankvist ­hade under två utlands­resor ringt och mobilsurfat för 311 000 kronor.

Men kritiken mot generaldirektören har inte bara handlat om slöseri med skattebetalarnas pengar.

”Måste träda fram”

I förrgår vid lunch gick Arbetsförmedlingens styrelse ut och fördömde hur Angeles Bermudez-Svan­kvists skött myndigheten under de senaste åren. Bland annat gällde det ­Arbetsförmedlingens ­effektivitet, måluppfyllelse och förtroende.

- Vi har inte längre förtroende för henne, sa styrelseordföranden Christina ­Johansson i flera intervjuer.

Under hela helgen har ­regeringen vägrat kommentera att styrelsen inte har förtroende för den av regeringen utsedda general­direktören.

- Vi kommer inte att säga något innan vi har samlat in den information vi behöver under ordnade former. När vi har gjort det kommer vi att återkomma, säger Niklas Gillström, pressekreterare hos arbetsmarknadsminister Hillevi Engström (M).

I går delade oppositionen ut svidande kritik mot ­regeringen för sitt agerande.

- Det är kaos i en viktig myndighet, generaldirektören säger en sak, styrelsen säger en annan sak och ­regeringen säger ingenting. Regeringen styr riket och de måste träda fram och ta ansvar. Annat är fullständigt oacceptabelt, säger ­S-ledaren Stefan Löfven till Aftonbladet.

Beslutade i torsdags

Enligt uppgifter till Svenska Dagbladet tog styrelsen beslutet att uttala sitt misstroende mot Angeles Bermudez-Svankvist redan i torsdags - då man sammanträdde med personer från arbetsmarknads­departementet.

En av dem ska ha varit Hillevi Engström.

Valde att sitta kvar

Enligt uppgifter till både Ekot och Aftonbladet var Hillevi Engström och Arbetsförmedlingens styrelse överens om att Angeles Bermudez-Svankvist måste bort. Samma källor uppger att arbetsmarknadsministern hoppades på att Angeles Bermudez-Svankvist skulle avgå självmant.

Men så blev det inte.

I stället valde generaldirektören att hårdnackat klamra sig fast vid sin post.

- Jag vill ändå poängtera väldigt tydligt att general­direktören fortsätter, ­”business as usual”, sa Bermudez-Svankvist under en presskonferens.

Under gårdagen vägrade generaldirektören att låta sig intervjuas av Afton­bladet. Men från sitt lantställe utanför Stockholm sa hon till Svenska Dagbladet att hon tänker fortsätta på sin post.

Hon uppgav också att hon inte har något förtroende för styrelsen, som hon ­kallar för ”oprofessionell”.

- Man får ställa sig frågan om styrelsen kan sitta kvar om jag är kvar. Det är den som har spelat ut det här kortet. Jag har inte hört ­något från uppdragsgivaren.

Hon fick också frågan om hon kunde ha gjort något annorlunda.

- Jag har ett fantastiskt engagemang för människor som samhället inte riktigt funnits till för. Jag har gjort maximalt och kommer att fortsätta göra det för dessa människor, säger hon till SvD.

Publisert: