Angeles Bermudez-Svankvist-krisen på 30 sekunder

Fredag:

På förmiddagen avslöjar Aftonbladet Angeles Bermudez-Svankvists skyhöga mobilräkningar i tjänsten som generaldirektör för Arbetsförmedlingen – runt 15 000 kronor i månaden och sammanlagt 311 000 kronor.

När Aftonbladet träffar Bermudez-Svankvist utanför Arbetsförmedlingens huvudkontor efter ett styrelsemöte skyller hon räkningarna på myndighetens it-avdelning. Hon säger även att förtroendet för henne inte diskuterades på mötet och beskriver samtidigt styrelsen som ”mycket kompetent”.

Några timmar senare avslöjar TV4 att styrelsen inte längre har förtroende för Angeles Bermudez-Svankvist som generaldirektör.

Ytterligare en timme senare håller Bermudez-Svankvist presskonferens – och säger att hon tänker sitta kvar och att det är ”business as usual”. Samtidigt säger hon sig nu sakna förtroende för styrelsen.

Lördag:

Aftonbladet avslöjar nya uppgifter om Bermudez-Svankvists utlandsresor i tjänsten. Bland annat att hon efter en tvådagarskonferens i USA stannade i totalt en vecka och försökte få Arbetsförmedlingen att betala den dyra hotellvistelsen.

I en intervju med Svenska Dagbladet biter hon återigen ifrån mot Arbetsförmedlingens styrelse som hon ”tycker har agerat oprofessionellt”.

Söndag:

Under förmiddagen hålls hemliga möten på regeringens arbetsmarknadsdepartement. Klockan elva kommer Angeles Bermudez-Svankvist dit. När hon går bara en kvart senare frågar Aftonbladet om hon sitter kvar som generaldirektör.

– Jag har inga kommentarer, svarar generaldirektören.

På en presskonferens en dryg timme senare meddelar arbetsmarknadsminister Hillevi Engström (M) att Angeles Bermudez-Svankvist avslutar sitt uppdrag som chef på Arbetsförmedlingen med omedel­bar verkan. Eftersom Angeles Bermudez-Svankvist förordnande som general­direktör löper ytterligare ett år behåller hon sin lön på 142 400 kronor i månaden.

– Hon ska vara i regeringskansliet där hennes kompetens ska tillvaratas, säger Hillevi Engström.

Publisert: