Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Gustav Adolf

18-åring misstänkt för Lundsbergmisshandel

Publicerad 2013-08-28

Internatskolan Lundsberg.

En 18-åring har delgivits misstanke för inblandning i den grova misshandeln som lett till stängningen av internatskolan Lundsberg.

Han ska ha varit drivande när två yngre elever skulle straffas genom att få ett B inbränt på ryggen.

Pojkarna brändes med strykjärn tills de skrek.

Nio personer har varit misstänkta för delaktighet i den tortyrliknande misshandel som inträffade på elitskolan Lundsberg i lördags.

Under en nollningsrit tog ett stort gäng äldre elever sig in på elevhemmet där två pojkar, 14 och 15 år gamla, bodde.

Skulle brännmärkas med B

Skolinspektionen beskriver i sin rapport händelseförloppet.

Inför ett disko som hölls på lördagen uppmanade en grupp bestående av sex till nio äldre elever de nya eleverna på elevhemmet att gå in på sina rum och dra för rullgardinerna.

När de kom in i 14- och 15-åringens rum släckte de lampan och sa till dem att lägga sig på golvet. De yngre eleverna blev anklagade för att ha talat illa om ett annat elevhem och skulle därför brännmärkas med ett B på ryggen. Strykjärnet kopplades in och den första eleven brändes till han skrek. Han fick så svåra skador att han senare fick föras till sjukhus. När den andra eleven skulle brännas räckte inte sladden och strykjärnet hann därför svalna något. Hans brännskador blev därför inte lika allvarliga.

Hade förberetts på nollning

Eleverna själva uppger att de inte blev rädda av nollningsriten, bara nervösa. Anledningen var att elevhemsföreståndaren berättat att det förekom visa intiationsriter och att de därför hade förväntat sig att vara med om något.

Händelsen polisanmäldes först när den 14-åriga eleven kom i kontakt med sjukvården.
Det är framförallt två elever som har varit drivande med strykjärnen, enligt åklagaren Niclas Wargren.

Styrelseledamot Ulf Rehnmark kallade i måndags den grova misshandelsen för ”olyckshändelse” och ”pojkstreck” efter att ha tagit del av skolans egen utredning.

– Det här är, så långt vi har utrett, en engångshändelse med djupt ångerfulla elever. Det är ingen åtgärd som är riktad mot några specifika elever med inslag av mobbning eller kränkning, förutom det som skedde i helgen som man mer får betrakta som en olyckshändelse, sa han till Aftonbladet då.

I dag när Aftonbladet läser upp formuleringarna i Skolinspektionens rapport håller han med om att det inte kan kallas för olyckshändelse.

– Vi hade inte hela historien klart för oss i måndags.

Hur ser du på att Skolinspektionen menar att pennalism och informella regelsystem fortfarande existerar på skolan?

– Det måste vi själva analysera nu. Det vi sett fram till den här händelsen var att vi hade implementerat trygghetsarbete och jobbat bort de här gamla traditionerna och tydligt markerat att all nollning var förbjuden.

I sin rapport beskriver Skolinspektionen hur de yngre eleverna informerats av elevhemsföreståndare att de troligen kommer att utsättas för nollning. Eleverna nämner specifikt en aktivitet som kallas ”ubåten” som de uppger godkänts av skolan och som går ut på att de yngre eleverna placeras på rygg med ett rör i munnen medan de äldre eleverna slår vatten i röret.

Hur hänger den beskrivningen ihop med att du säger att nollning på skolan är förbjuden?

– Så långt har jag inte kommit i rapporten. Det visste inte jag att det var sanktionerat, säger Ulf Rehnmark.

Vad tycker du om att Skolinspektionen stänger skolan?

– Det är ett drastiskt beslut. Sen kan man också se att de kände sig pressade att komma med kraftiga åtgärder. Men om det är som du beskriver att de har funnit de här beteendena så har jag nog förståelse för att de kommit så långt. Tålamodet måste ha tagit slut hos Skolinspektionen.

En misstänkt

I dag delgavs en 18-åring från Lidingö formellt misstanke om brott efter att ha varit drivande vid den grova misshandeln. Mannen är tidigare ostraffad.

Åklagare Niclas Wargren lämnade in en framställan om offentlig försvarare till Värmlands tingsrätt.

Men 18-åringens försvarare, Hans Berglund, hade under eftermiddagen ännu inte varit i kontakt med sin klient.

– Därför kan jag inte säga någonting, säger han.