Attackerade poliser inne på rättspsyk i Växjö

avAnders Johansson

NYHETER

"Sveriges farligaste man" i bråk om beslag av mobiltelefon

1 av 2 | Foto: JOACHIM LUNDGREN
Niclas Löfdahl

Han har har slagit ner ett 80-tal personer innan för murarna och sitter därför inlåst i en särskild avdelning på rättspsykiatriska kliniken i Växjö

I dag attackerade Niclas Löfdahl -  ibland kallad "Sveriges farligaste man" -  tre poliser som skulle göra husrannsakan i hans cell.

Han är därför misstänkt för nya våldsbrott.

Händelsen inträffade inne på kliniken i dag på måndagsförmiddagen

Enligt Aftonbladets uppgifter ville polisen i Jönköpings län lägga beslag på hans mobiltelefon, dator och en handskriven telefonbok. Tre poliser från grannlänet Kronoberg fick bistå sina kollegor och genomföra åtgärden.

Den 39-årige Löfdahl, som bytt namn till Magnus Johansson, har enligt uppgift ett omfattande kontaktnät som hålls vid liv genom mejl och telefonsamtal.

– I hans telefonbok kryllar det av yrkeskriminella, säger en källa med insyn.

När de tre poliserna, en kvinna och två män, nu kom in blev det tumult. Löfdahl blev mycket våldsam när han förstod att han skulle bli fråntagen mobil och dator.

– Han har gett sig på polismännen som genomförde tjänsteutövningen, utan förvarning, och därför är han nu misstänkt för våld mot tjänsteman och våldsamt motstånd, säger Robert Loeffel vid polisen i Växjö.

Enligt Loeffel var det fråga om slag och en av poliserna  ådrog sig en lindrig skada, "en mindre blessyr" i ansiktet.

De tre poliserna fick svara med att brotta ner Löfdahl och formellt gripa honom. Även klinikens personal ska ha fått hjälpa till.

– Han lugnade ner sig rätt snabbt, säger Robert Loeffel.

Löfdahl släpptes direkt efteråt eftersom han redan är inlåst.

Robert Loeffel vill inte uppge orsaken till husrannsakningen. Åklagare Pernilla Törsleff i Jönköping, som leder förundersökningen som husrannsakan ingick i, vill heller inte lämna några detaljer med hänvisning till att det är ett pågående ärende.

– Men rubriceringen är försök till utpressning, säger hon till Aftonbladet.

Niclas Löfdahl, en gång i tiden svensk juniormästare i styrkelyft, har under årens lopp gjort sig omöjlig inom rättspsykiatrin genom att slå ner både medpatienter och personal. Därför har han fått sitta helt avskild under långa perioder.

På fråga vad det handlat om när han slagit ner skötare svarar han i en intervju i magasinet Paragraf:

– Att dom kört med mig för hårt. Då kan det smälla på sekunden. Jag har ju aldrig slagit någon av kvinnorna som jobbar här men när det kommer nya unga kaxiga killar och försöker pusha mig då…

Niclas Löfdahl blev känd för en bredare allmänhet då han skickade en brevbomb till dåvarande justitieministern Laila Freivalds 1997. Han var då en engagerad nazist men hoppade av. I Aftonbladet berättade han senare att han även blivit ombedd att utföra ett attentat mot dåvarande vänsterledaren Gudrun Schyman.