Pojkar var dömda för våldtäkt – nu frias de

De skulle ha turats om att våldta en 15-årig flicka i ett låst rum – och dömdes till ungdomsvård.

Nu frias de sex tonårspojkarna helt av hovrätten.

Den anmälda våldtäkten ska ha ägt rum under en ungdomsfest i en lägenhet i Tensta i Stockholm i mars i år. Enligt tingsrätten turades de sex tonårspojkarna om att förgripa sig på den unga flickan.

Kort efter händelsen greps åtta pojkar och sex av dem åtalades.

Fyra av dem sa i rätten att de haft samlag med flickan, men samtliga förnekade brott.

Alla frias helt

I juni dömde Solna tingsrätt alla sex, som var mellan 15 och 16 år gamla när brottet begicks, till ungdomsvård. Fem av dem för grov våldtäkt och en av dem för försök till grov våldtäkt. Flera av pojkarna skulle också utföra ungdomstjänst, meddelade tingsrätten.

Domen överklagades och nu har Svea hovrätts dom fallit.

Och alla sex frias.

Åklagaren ville i andra hand se dem fällda för sexuella ofredanden, men också på den punkten friades ungdomarna.

Tingsrätten bedömde flickans berättelse som helt trovärdig samtidigt som man ansåg pojkarna mindre trovärdiga eftersom deras berättelser ändrades. Inledningsvis nekade flera av pojkarna till att ens ha varit på festen i lägenheten under den kväll våldtäkterna ska ha ägt rum.

Olika bedömningar

Svea hovrätt gör däremot en annan bedömning och menar att det är förståeligt att pojkarna till en början ljög eftersom de var rädda att bli anklagade för något efter att en av pojkarna gripits.

Man tycker visserligen, liksom tingsrätten, att flickans berättelse är trovärdig men menar att det finns faktorer som måste tas i beaktande. Bland annat att händelserna ska ha skett i ett mörkt rum och att hennes möjlighet att göra "helt tillförlitliga iakttagelser" därför måste ha varit nedsatta, och att det måste ha varit svårt för flickan att ha en klar minnesbild från kvällen eftersom så många passerade in och ut i rummet.

Hovrätten skriver i domen att flickan "mycket väl kan sägas ha befunnit sig i en mycket utsatt situation", men att det inte kan ställas utom rimligt tvivel att hon befunnit sig i ett hjälplöst tillstånd "i den snäva mening som detta begrepp anses ha".

Publisert: