”Känner sig snuvade på en bättre framtid”

1 av 10 | Foto: Kravallpolis duckar för en brandbomb.
NYHETER

Ukraina vill inte än en gång hamna under Putins tumme.

De ser ett steg mot EU som en garanti för demokrati och frihet.

Landets president Viktor Janukovitj lämnar en del i övrigt att önska på det området.

Scenerna på Kievs gator påminner inte så lite om de från landets Orangea revolution 2004 när man slog sig fri från rysk dominans och ett totalitärt system. Där vill man inte hamna igen.

Men protesterna handlar om många saker.

■ ■ ■

De handlar om en befolkning som känner sig snuvad på möjligheten till en bättre framtid. Hade Ukraina skrivit på avtalet med EU under toppmötet i Vilnius skulle landet fått ekonomisk hjälp för att utvecklas i mer marknadsekonomisk riktning.

Ukraina hade fått tillgång till Europas inre marknad och ukrainarna kunnat köpa billigare varor från Europa. Nu riskerar landet att än en gång hamna i Rysslands grepp. President Putin vill inte släppa Ukraina eller någon av de andra länder som en gång var en del av Sovjetunionen och som fram till nu utgjort en buffertzon mot Nato och EU.

Men när Ukraina väljer Moskva så ger man också bort en bit av sin suveränitet. Putin vill utöva ett politiskt inflytande över Ukraina. Dansar inte landet efter hans pipa så kan han stänga av gaskranen och tvinga befolkningen att frysa under vintern. Eller lägga diverse hinder i vägen för att landet ska kunna sälja sina produkter till Ryssland. Precis denna taktik använde Putin de senaste månaderna för att hindra Janukovitj att skriva på avtalet med EU.

■ ■ ■

Men demonstrationerna i Kiev handlar också om landets bräckliga demokrati. Bara det faktum att regimen förbjuder demonstrationer och sedan slår de som vågar trotsa förbudet blodiga visar att många av de gamla takterna från kommunisttiden sitter kvar.

En av landets mest populära politiker, Julia Tymosjenko sitter i fängelse efter fabricerade anklagelser och en politisk dom vars syfte är att hindra henne från att hota Janukovitj omval 2015. Hon var en av ledarna för den orangea revolutionen.

Motståndare redan den gången var Viktor Janukovitj som då utan tvekan var Moskvas man. Den gången fick han se sig besegrad av folket. Nu har han gjort comeback och bidragit till att vrida klockan tillbaka.

■ ■ ■

Förmodligen tyckte Janukovitj att det var ett smart drag att senaste tiden spela ut EU och Ryssland mot varandra för att på så sätt få en så bra deal som möjligt. Genom att sedan välja Ryssland slapp han frige Tymosjenko. EU ställde som krav att hon skulle få resa till Tyskland för att få läkarvård för sin dåliga rygg. I praktiken ett sätt att få henne fri vilket inneburit att hon kunde ha utmanat Janukovitj i nästa val.

Om presidenten trodde att han kunde låta bli att skriva på avtalet med EU utan att få betala ett pris på hemmaplan så gjorde han en rejäl felkalkyl.

■ ■ ■

Samtidigt ska man komma ihåg att Janukovitj är pressad från två håll.

Demonstranterna i Kiev och befolkningen i västra Ukraina ser tveklöst sin framtid i Europa.

Men den rysktalande befolkningen i den östra halvan av landet tycker det är viktigare att åter närma sig Ryssland.

Ukraina är i praktiken en delad nation i sin syn på EU och Ryssland.

Ger Janukovitj efter för demonstranterna i Kiev lär det bli demonstrationer i Donetsk istället.