Eko från Big Bang upptäckt

Foto: AP

avStaffan Dickson

NYHETER

Forskare har upptäckt ett ”eko” från Big Bang för 14 miljarder år sedan.

Fyndet beskrivs som det största inom rymdforskningen på decennier.

– Det här bekräftar att teorierna om hur Big Bang uppstod faktiskt stämmer överens med verkligheten, säger astronomen Robert Cumming.

Upptäckten, som gjordes vid Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics i USA, kan hjälpa till att förklara hur universum skapades för 14 miljarder år sedan.

Snabbare än ljuset

Forskarna tror att universum till en början, under bråkdelen av en sekund, expanderade snabbare än ljusets hastighet. För att kunna bevisa denna snabba expansion har de letat efter minimala gravitationsvågor som antas ha spridits i universum direkt efter Big Bang.

Men några sådana har man inte hittat – fram tills nu.

Det första direkta beviset på kosmisk inflation fick på måndagen kosmologer och astronomer världen över att ta till de stora orden.

– Det här bekräftar att teorierna om hur Big Bang uppstod faktiskt stämmer överens med verkligheten, säger astronomen Robert Cumming vid Onsala rymdobservatorium till TT.

”Ännu konstigare”

Andra teorier om hur universum kom till ter sig nu ännu mer osannolika – det är Big Bang som gäller. Fast förståelsen för lekmannen har nog tyvärr inte ökat.

– Alla som tyckte att Big Bang var konstigt får nu lära sig andra saker som är ännu konstigare, säger Robert Cumming till TT.

– Händelserna som gjorde att universum blev som det är i dag är bra mycket märkligare än vad vi tidigare anat.

Bakom upptäckten ligger ett teleskop vid Sydpolen som fångar upp och mäter ljus som har färdats i cirka 14 miljarder år, det vill säga lika länge som vårt universum är gammalt, skriver TT.