Ingen vet vem riksdagskvinnan är

Riksdagens säkerhetsavdelning tog aldrig id på den obehöriga kvinna som hittades i lokalerna i går morse.

Nu avslöjar polisen att de inte heller har någon aning om vem hon är.

– Hon är oidentifierad, säger Towe Hägg, informatör vid Stockholmspolisen.

Den obehöriga kvinnan upptäcktes i ett mötesrum i riksdagen tidigt i går morse av städare.

– Det var uppenbart att hon inte var behörig, sa riksdagens säkerhetschef John Arentoft till Aftonbladet i går.

Riksdagens skyddsvakter kontrollerade aldrig id på kvinnan och valde att inte göra någon polisanmälan, enligt säkerhetsavdelningen.

Ingen vet vem hon är

Nu uppger polisen att inte heller de kontrollerade id på kvinnan som hittats i riksdagen.

– Ärendekoden som uppgavs i går var fel. Hon omhändertogs inte utan avvisades från platsen. Hon blev tillsagd att lämna insidan av riksdagshuset och sen tog hon sig hem för egen maskin. Hon uppfyllde inte kraven för att bli omhändertagen eftersom hon kunde ta vara på sig själv, säger Towe Hägg vid Stockholmspolisen.

Att kvinnan bara avvisades betyder enligt Towe Hägg att hon inte identifierades av utryckningspatrullen från Citypolisen som var på platsen.

– Hon är oidentifierad, säger Towe Hägg.

Har inte fått fram något

John Arentoft säger på onsdagseftermiddagen att man fortfarande inte har någon aning om hur, när eller varför kvinnan tagit sig in i riksdagen.

– Vi har inte fått fram något. Utredningen fortsätter och jag vet inte exakt när vi kommer att bli klara heller, säger han.

John Arentoft vill inte heller kommentera om det var riksdagens egen säkerhetspersonal eller personal anställda av säkerhetsentreprenören G4S som hanterade ärendet på tisdagsmorgonen.

"Föråldrade kameror"

Under gårdagen medgav John Arentoft att kvinnan och det eventuella intrånget kan ha fastnat på bild med hjälp av övervakningskameror. Det vill han i dag inte längre kommentera.

Enligt Aftonbladets källor kan det dock bli svårt att identifiera kvinnan med hjälp av riksdagens övervakningskameror eftersom dessa uppges vara föråldrade och otillräckliga för att kunna identifiera personer.

– Jag vill inte kommentera de säkerhetsskyddsåtgärder som vi har tillgång till, säger John Arentoft.

Publisert: