Undervattensmikrofoner ska hitta MH370

Sökandet efter det försvunna planet MH370 har gått in i en ny fas.

Med hjälp av avancerade undervattensmikrofoner ska planets svarta låda hittas - innan den tystnar.

– Det är ett desperat sista-minuten-drag, säger John Noble, expert på marin bärgning till Sky News.

Släpmikrofoner som lånats ut av den amerikanska marinen ska lokalisera ping, signalerna, från planets svarta låda.

Två fartyg med sökutrustningen söker nu igenom ett område under vattenytan väster om australiska Perth i Indiska oceanen.

– De två fartygen kommer att söka längs ett 240 kilometer brett spår som strålar samman, säger insatsledaren Angus Houston på en presskonferens i går, enligt BBC.

Det valda sökområdet har valts ut med hjälp av satellitdata och en utredning kring hur planet kan ha flugit.

Och för närvarande bedöms den 240 kilometer långa sträckan vara det område där det är högst sannolikt att planet befunnit sig.

”Sista-minuten-drag”

Undervattensmikrofonerna kan plocka upp signaler från teknisk utrustning som befinner sig på 6000 meters djup, uppger BBC.
Men tiden är knapp.

Signalerna från den svarta lådan skickas endast ut 30 dagar efter att ett plan störtat.

Eftersom planet försvann den 8 mars har nu sökarbetet nu endast har ett par dagar på sig att finna den - på måndag har dessa dagar passerat.

– Det är ett desperat sista-minuten-drag eftersom de vet att pingern kommer att sluta fungera inom ett par dagar. Och om de inte gör ett försök nu kommer de aldrig att hitta den med hjälp av den här tekniken, säger John Noble, expert på marin bärgning till Sky News.

”Stor möjlighet”

Men Angus Houston är vid gott hopp:

– Jag tror att det fortfarande finns en stor möjlighet att vi hittar någonting på ytan. Det finns massor med saker på ett flygplan som flyter, säger han.

14 flygplan och nio fartyg

Det är möjligt att lokalisera svarta lådan och vrakdelar efter att de 30 dagarna har passerat, men det är otroligt svårt, enligt Sky News.

Utöver detta deltar även 14 flygplan och nio andra fartyg i fredagens sökarbete efter det försvunna MH370, uppger BBC. 

Planet med de 239 personerna ombord försvann den 8 mars och tros ha kraschat någonstans i de södra delarna i Indiska oceanen. Flera misstänkta vrakdelar har funnits i området, men ännu har ingen av dem kunnat bindas till planet.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN