Nyheter

Klimatet har blivit en viktigare valfråga

Av: 

Lisa Röstlund

NYHETER

Svenskarna tror att Alliansen klarar ekonomin bäst – men att en regeringen ledd av Socialdemokraterna skapar mer jobb.

Samtidigt har klimatet blivit en viktigare valfråga, visar Aftonbladet/United Minds nya väljarundersökning.

Sedan i mars uppger fyra procent fler, 49,4 procent jämfört med 45,4 att de tror att en regeringen ledd av Socialdemokraterna kan skapa jobb och bekämpa arbetslösheten. Under samma period har förtroendet i jobbfrågan minskat med 1,4 procent för Alliansen, och landar på 28,3 procent.

S vinner i skolfrågan

En S-regering har även störst förtroende när det gäller det som anges som den viktigaste valfrågan: skola och utbildning, där 43 procent tror på S och 28,3 procent på M. Svenskarna tror även mer på S inom vård, omsorg, miljö och klimat.

När det gäller den ekonomiska utvecklingen i Sverige har däremot en Moderatledd regering störst förtroende: 42,3 procent, jämfört med en S-ledd regering, 34,7 procent.

En större andel väljare, 49 procent, anser att utvecklingen i Sverige går åt fel håll, jämfört med dem som anser att den går åt rätt håll, 28,7 procent.

Klimat kan gå om invandring

Miljö- och klimatfrågan har ökat i betydelse för väljarna. I dag anger 16 procent det som en viktig fråga, vilket är en ökning med två procentenheter sedan i mars. Flykting- och invandringspolitiken minskar i betydelse, för andra månaden i rad.

– Ser man bakåt, för ett och ett halvt år sedan, var det en viktigare fråga. Nu kan men eventuellt se ett trendbrott och att klimatfrågan kan återta femteplatsen från flykting- och invandringspolitiken, säger Felix Åberg, opinionsanalytiker på United Minds.

Skolfrågan fortsätter att vara den viktigaste frågan för väljarna, följd av jobben och sjukvården.

ANNONS EXTERN LÄNK

Den nya muminmuggen 2021 finns hos Cervera – förhandsboka nu!

Cervera

Publisert: