Han beviljade bidraget: ’Vi har blivit vilseledda’

Av: Erik Wiman, Josefin Sköld

Publicerad:
Uppdaterad:

Reglerna är tydliga.

Det går inte att söka ­bidrag för ett förbund som ännu inte startats, enligt riksdagens partibidragsnämnd.

– I så fall har vi blivit ­vilseledda, säger Torkel Gregow, ordförande i nämnden.

Gregow.
Gregow.

Av Sverigedemokraternas ansökan till partibidragsnämnden 2010, är det lätt att få intrycket att SD:s kvinnoförbund hade en pågående verksamhet sedan flera år.

Beviljade bidraget

”SD:s kvinnor har sedan 2007 arbetat för att sprida information och ställa upp på debatter för att stärka och värna om kvinnors ­intressen”, skriver de i en handling som skickades till bidrags­nämnden i november 2010.

Enligt nämndens ordförande Torkel Gregov beviljades bidraget på 1,4 miljoner kronor, baserat på uppfattningen att det fanns en pågående verksamhet.

– Jag kan bara säga att så vitt framgår av de handlingar som vi hade så fanns det ett kvinnoförbund, annars hade de inte kunnat söka pengar, säger han.

Jimmie Åkesson undertecknade ansökan den 13 ­oktober 2010, men av mejl som ­Aftonbladet i dag kan publicera framgår att den 21 oktober håller förbundet på att skissa på en styrelse.

Flera månader senare, i mars 2011, skriver partisekreteraren Björn Söder i ett annat mejl: ”För att förbundet skall kunna bildas och få så många ­medlemmar som möjligt nu i uppstarten är det bra att få ­alla (adressuppgifter till) SD:s kvinnliga medlemmar”.

”Det är galet”

Både Torkel Gregow och ­bidragsnämndens sekreterare Feryel Mentes säger att man ­inte kan söka bidrag i förhand för ett kvinnoförbund man ­planerar att starta.

– Ja, hade de inte något ­kvinnoförbund eller bara gett sken av att det fanns då är det ju galet ju. I så fall har vi blivit ­vilseledda, säger ­Gregow.

Publicerad: