Berömd bro återinvigs - 13 år efter kriget

NYHETER

Mostar-bron en symbol för försoning i Bosnien

Foto: Storbritanniens prins Charles var en av de höga dignitärer som fanns på plats när 1500-talsbron i Mostar åter öppnades på fredagen.

Mostar

Invigningen på fredagen av den medeltida bron i Mostar ingöt hopp i bosnier som vill lägga inbördeskriget bakom sig och återställde en turistmagnet.

När ett skott från en kroatisk stridsvagn sänkte det stora spannet av Stari Most i floden Neretvas vatten i november 1993 betecknade det Bosniens värsta stund. Då hade först serberna i Mostar flytt och sedan muslimer och kroater drabbat samman i förödande strider.

Under en period var Mostars muslimer inträngda i östra hörnet av staden. De behärskade båda sidor av Neretva och använde bron som förbindelselänk.

För general Slobodan Praljak var det en självklar militär åtgärd att beordra en stridsvagn att förstöra bron. Nu inväntar han rättegång i krigsförbrytartribunalen i Haag.

Sultanen

Stari Most byggdes 1566 av arkitekten Mimar Hajrudin, när Bosnien ingick i Osmanska riket. Uppdragsgivare var sultanen Suleiman den Store. Det djärva, 30 meter långa spannet hamnade på Unescos lista över världsarvet innan det förstördes; nu är det Unescopengar och hjälp från många håll som har återställt bron. De 1 088 stenarna kommer från samma stenbrott som originalet och höggs med traditionella verktyg.

Utrikesministrar från Frankrike, Italien och Nederländerna, brittiske arvprinsen Charles och en hop ministrar från andra länder som hjälpt Bosnien efter kriget 1992-95 deltog i ceremonin.

Bitterheten efter kriget satt i länge. Mostar förblev delat mellan kroater, som behärskade det kommersiella centrum i väster, och muslimer som var hopträngda kring kvarteret runt Stari Most. Än i dag går kroatiska och muslimska barn i olika skolor och deras föräldrar besöker olika barer. Serberna har inte återvänt.

Höge representanten

Först i år har det internationella samfundets representant med hårda nypor, den "höge representanten" Paddy Ashdown, beordrat Mostarborna att föra samman staden under samma administration.

- Genom att öppna denna bro understryker vi vår beslutsamhet att återupprätta den samexistens mellan religioner och folkgrupper som - tvärtemot vad vissa påstår - har präglat livet i denna del av världen i 500 år, sade Ashdown före invigningen av bron.

Öppnandet av Stari Most sammanfaller med en rad andra positiva händelser i ett Bosnien som länge plågats av fattigdom och fientlighet mellan folkgrupperna.

Återflyttningen av Bosniens internflyktingar har äntligen tagit fart. Muslimska och kroatiska samhällen har återuppbyggts i den serbiska delstaten Republika Srpska.

Nato och FN trappar ned sin närvaro. EU övertar ansvaret vid årsskiftet.

- Bron hjälper hela samhället här. Nu kan man känna att livet återvänder till Mostar, säger målaren Zarisa Velic, muslim och Mostarbo.

TT-AFP