Tio misstag som kostade 3 000 liv

NYHETER

WTC-attacken hade kunnat förhindras, enligt rapport

George W Bush och Bill Clinton hade tio möjligheter att förhindra terrorattackerna den 11 september 2001.

Det konstaterar 11 september-kommissionen i sin slutrapport som offentliggörs på torsdag, skriver Washington Post.

Kommissionen har granskat regeringarnas agerande inför terrordåden, som krävde nästan 3 000 människors liv.

Enligt Washington Posts källor läggs skulden för misstagen både på president GeorgeW Bushs regering och på föregångaren Bill Clintons administration. Fyra av möjligheterna infann sig under Clintons tid som president.

600-sidig rapport

Kommissionen säger dock inte att attackerna kunde ha förebyggts. Många av de missade tillfällena att upptäcka terroristernas planer som listas i den 600 sidor långa rapporten beskrivs som ”långsökta”. Andra skulle ha krävt en rad lyckliga omständigheter för att ändra utgången av kapningarna.

– Det fanns många möjligheter som inte togs tillvara på. Utifrån det kommer några att dra slutsatsen att attackerna kunde ha förebyggts, andra att de kanske kunde ha undvikits och resten att det är omöjligt att säga, säger en kommissionsmedlem.

Missade bin Ladin

Kommissionen beslutade för flera månader att inte ta ställning till huruvida attackerna hade kunnat undvikas eller inte utan endast peka på vilka misstag som gjorts i samband med dem.

Bland misstagen nämns CIA:s misslyckande att sätta upp två av kaparnas namn på listan över misstänkta terrorister, FBI:s hantering av gripandet av Zacarias Moussaoui som misstänks för delaktighet i sammansvärjningen och flera misslyckade försök att gripa al-Qaidaledaren Usama bin Ladin.

Tidigare artiklar

Per Mattsson, TT