USA förberder offensiv mot milisledare

NYHETER

Närmaste medarbetaren greps av amerikansk militär

Den amerikanska militären beredde sig tisdag förmiddag för en offensiv mot den radikale shiamuslimske ledaren Muqtada al-Sadr i Najaf.

I Bagdad gick soldater från USA-alliansen in i hotell Palestine och grep hans närmaste medarbetare. Mannen släpptes senare på dagen.

Palestine är det ledande ''presshotellet'' i Bagdad, och där fanns al-Sadrs medarbetare schejk Hazem al-Araji.

– Jag har blivit arresterad och jag är på hotell Palestine, sa al-Araji per mobiltelefon, varpå samtalet avbröts abrupt.

Men efter att ha varit frihetsberövad under några timmar släpptes al-Araji på tisdagseftermiddagen, uppger vittnen för Reuters.

Någon förklaring har inte getts, varken till gripandet eller frisläppandet.

Oförändrat i Najaf

General John Abizaid, chef för amerikanska Centralkommandot i Irak, meddelade att han har begärt truppförstärkningar på upp till 10 000 man från USA, och en irakisk medlare sa att de amerikanska styrkorna gjort ett partiellt tillbakadragande från den belägrade sunnimuslimska bastionen al-Falluja väster om Bagdad. Det beskrevs som en ''goodwill-gest''. Eldupphör rådde i al-Falluja under tisdagen.

General Ricardo Sanchez bekräftade att al-Sadrs milis fortfarande hade kontrollen i Najaf i söder.

– Vi har förflyttat styrkor ner till grannskapet av Najaf för att se till att vi är redo att gå till offensiv för att undanröja det sista av Muqtada al-Sadrs inflytande där nere, sade Sanchez i måndags.

General Abizaid bekräftade att ''de amerikanska styrkornas uppdrag är att döda eller infånga al-Sadr''.

Rapporter från Najaf på tisdagen sa att irakisk polis gått in i staden efter en överenskommelse om att de väpnade milisstyrkorna skulle dras bort från stadens gator. Iraks högsta shiamuslimska ledare deltar också i ansträngningarna att lösa den kris som orsakats av al-Sadr-anhängarnas väpnade uppror. Den har kostat hundratals irakier och flera tiotal amerikanska soldater livet.

Explosioner i morse

Centrala Bagdad skakades tisdag morgon av två kraftiga explosioner. Rök bolmade upp från USA-förvaltningens högkvarter, uppgav ögonvittnen. Det var oklart om det denna gång var granater eller raketer som avfyrats mot det strängt bevakade komplexet.

De tre japaner som också tagits som gisslan satt fortfarande i fångenskap på tisdagen. Kidnapparna har hotat att döda dem. Förhandlingarna hittills har varit resultatlösa och kidnapparnas frist har löpt ut.

TT , Malin Ekmark