"Jag vill gärna bli justitieminister"

NYHETER

Peter Althin talar ut om dödsstraff och varför vi borde riva alla fängelser

Foto: I blekingska Spjälkö har Peter Althin sitt sommarparadis. Torpet köpte hans föräldrar 1949 så här har han varit varje sommar i över 50 år. "Det är underbart att ta båten ut på havet sent på kvällen och bara lägga sig och lyssna. Först på fåglarna och sedan på tystnaden."

BLEKINGE SKÄRGÅRD

Vid 62 års ålder är Peter Althin hetare än någonsin. Hans advokatstjärna lyser allt klarare, trots att han ofta företräder människor som begått gräsliga brott.

- Många blir arga och beskyller mig för att försvara hemska brott. Men det gör jag ju inte. Det är inte brottet jag försvarar - utan brottslingen, säger han.

Det senaste året har varit ett av de mest framgångsrika i Peter Althins liv. Först lyckades han äntligen driva igenom en resning för den oskyldigt morddömde Joy Rahman med en friande dom och ett rekordskadestånd.

I förrgår toppades det hela med dubbelseger. Kubasvensken Mehdi Ghezali kom hem till Sverige efter 2,5 års kamp och hovrätten dömde Mijailo Mijailovic till psykvård i stället för livstids fängelse.

Man behöver inte ens fråga hur han mår så här dagen efter. Det är en strålande Peter Althin som tar emot i sin sommarstuga i Spjälkö, Blekinge skärgård. På matbordet står en bukett gula rosor och nejlikor från advokatbyrån. "Du är bäst!" står det på kortet.

Är du bäst?

- Njae, jag brukar säga så här: Man ska alltid göra sitt bästa och det försöker jag göra.

Varför tror du att så många människor blir upprörda över att Mijailo Mijailovic dömdes till sluten psykiatrisk vård och inte livstids fängelse?

- Av två skäl. För det första har många fått för sig att sluten psykvård inte är ett straff, men det är det. På många sätt liknar det livstids fängelse eftersom det inte är tidsbestämt och man får sin rörelsefrihet precis lika begränsad som i fängelse.

- För det andra tror jag att mordet på Anna Lindh uppfattas som så hemskt att inget straff är tillräckligt. Om vi haft dödsstraff i landet är jag säker på att många krävt det.

- Dessutom är det väldigt många förståsigpåare som hade synpunkter på den kommande domen. Och om en professor säger att det måste bli livstids fängelse och det sedan inte blir det, säger folk tyvärr inte att den där professorn vet inte vad han pratar om. I stället tror de att domstolen dömt fel.

I många år arbetade du utan betalning för att Joy Rahman skulle få resning och frikännas - beror det på ditt stora rättspatos?

- På byrån säger de att min sämsta gren är att ta betalt! Och det är skönt att vara i den positionen att man har råd att arbeta utan betalning ibland. Och rättspatos är viktigt för mig. Det är att slåss för allas rätt till lika behandling inför lagen, oavsett bakgrund, kön och nationalitet.

Har de som väljer att bli åklagare i stället för försvarsadvokater mindre rättspatos?

- Jag vet inte, men jag tror att det är skillnad på oss. Just nu är det fler kvinnor som vill bli åklagare - jag undrar vad det beror på! Jag måste säga att jag blev väldigt besviken på åklagaren Agneta Blidberg i fallet Joy Rahman där hon gång på gång motsatte sig resning. Tyvärr gick det prestige där som i så många andra mål. Och alldeles för många människor har svårt att erkänna att de begått misstag.

Redan 1988 skrev du en debattartikel om att riva fängelserna eftersom de inte "botar" kriminella. Tycker du fortfarande så?

- Javisst. Men det är som med kärnkraften - man kan inte avveckla utan alternativ. Det gäller dock att locka fram alternativen för att sätta fart på avvecklingen. Jag tror på mera frivård och att hjälpa människor att hitta en ny tillvaro utan kriminalitet.

Våra fängelser är överfulla och kriminaliteten ökar - är "mjuka tag" verkligen rätt väg att gå?

- De politiker som talar om hårdare straff får alltid flest applåder på torgmötena. Men sanningen är ju att vi har skärpt straffen länge och ändå blir det fler och fler brott.

- Det vore bra om alla insåg att vi måste pröva något nytt. När det går dåligt för Malmö FF i fotboll, då fortsätter de väl inte med samma gamla taktik? De gör förändringar, de prövar något nytt.

Så vad är det första du skulle göra om du blev justitieminister?

- Jag skulle försöka påverka familjepolitiken så att föräldrar fick möjlighet att vara mer med sina barn. Vilka är det som blir kriminella? Det är inte de barnen som fick mycket kärlek, goda förebilder och en tro på sig själva. Jag tror att alla föräldrar egentligen vet hur man ska göra, problemet är bara att de inte har tid.

- P G Gyllenhammar sa en gång att han gav sina barn kvalitet i stället för kvantitet i umgänget. Det är ju rena rama bullshiten! Kvantitet ÄR ju kvalitet, så enkelt är det.

Du vill alltså köra tillbaka kvinnorna till spisen och barnkammaren?

- Det finns de som tror att jag menar det, men det är ju befängt. Det finns väl ingen kvinna i dag som låter mannen bestämma över henne? Däremot tror jag att föräldrarna själva klarar av att bestämma i sådana frågor.

Många har haft ont av att du blev riksdagsledamot och påstått att du omöjligt kan hinna med både det och advokatkarriären. Är de, på ren skånska, förtrödna på dig eller varför blev det sådant rabalder?

- Förtrödna är ett mycket bra skånskt uttryck för den sortens avundsjuka! Framförallt har det varit sossar och folkpartister som klagat. Märkligt med tanke på att den socialdemokratiske riksdagsmannen Hans Göran Franck var advokat och precis lika aktiv som jag.

Men för att hinna med allting måste du jobba 70 till 80 timmar i veckan. Hur länge orkar du det?

- Om jag inte fått riksdagsuppdraget skulle jag nog ha dragit ner arbetstiden till cirka 50 timmar i veckan nu. Men jag har upptäckt att de båda jobben ger näring åt varandra och jag har så himla roligt på båda!

- Riksdagsjobbet har blivit allt viktigare för mig, men jag måste ha kvar en fot i verkligheten. Det är så kul att se skillnaden mellan oss när justitieutskottet besöker kvinnofängelset Hinseberg. Jag hejar glatt på gamla klienter och de andra är rädda för att bli kvarglömda...

Det här är jag

Så tycker jag om...

Ingrid Carlqvist