Kubasvensken hemma i Sverige

NYHETER

Fri efter två och ett halvt år

1 av 2 | Foto: Kubasvensken Mehdi Ghezali är fri.

Svenske Mehdi Ghezali, 25, som suttit fängslad på Guantanamobasen på Kuba har släppts, Han landade på Skavsta flygplats utanför Nyköping vid 18-tiden.

– Det är en stor lättnad efter många års kamp. Processen har varit en av det moderna rättssamhällets största katastrofer, säger Peter Althin till aftonbladet.se.

Ghezali har suttit inspärrad på Kuba sedan december 2001 utan rättegång eller att veta vad han sitter anklagad för.

På tisdagen flögs Ghezali ut från basen. Enligt Anders Hagquist, pressekreterare på utrikesdepartementet, flögs Mehdi Ghezali hem från Kuba med regeringsplanet och landade på Skavsta flygplats utanför Nyköping vid 18-tiden, uppger TT.

Vågade inte tro det

När Mehdi Ghezalis pappa, som länge har kämpat för sin sons frigivning, fick höra att hans son skulle släppas tidigare i dag vågade han först inte tro på nyheten.

– Jag vågar inte tro att det är sant. Nu ska jag ringa till UD och fråga, säger han till aftonbladet.se.

– Jag vill tacka Göran Persson och alla svenskar som ställt upp på min son. Och George Bush, säger pappan Mehdi Ghezali till TT och fortsätter:

– Jag ska överraska honom när han kommer hem. Jag ska köpa en fotboll till honom. Han tycker om att spela fotboll.

Inget hot

Av pressmeddelandet från Pentagon framgår att beslutet att släppa fången baserat på flera faktorer.

Fången har inte någon mer information som kan vara av intresse för den amerikanska underrättelsetjänsten.

Han kan inte utgöra ett hot mot USA.

Han har inte begått något brott som kan prövas i en militärdomstol.

"Segt och fegt"

Ghezalis advokat Peter Althin är mycket nöjd.

– Det är en stor lättnad efter många års kamp. Processen har varit en av det moderna rättssamhällets största katastrofer, säger han till aftonbladet.se.

Althin tror att domen från det amerikanska HD som kom förra veckan hade stor betydelse för beslutet att släppa svensken.

Däremot tycker han inte att man har mycket att tacka den svenska regeringen för:

– Om man ska sätta en rubrik på regeringens agerande i det här fallet är det segt och fegt som passar bäst.

Ingen rättegång

Den i dag 25-årige Mehdi Muhammed Ghezali tillfångatogs nära gränsen till Afghanistan i december 2001. USA misstänkte att han hade samröre med terrorister.

I januari året därpå fördes han till USA:s bas i Guantanamo på Kuba. Där har han suttit fängslad tills nu. Utan rättegång och utan att USA angett vad han är misstänkt för.

Tryckt på

Svenska regeringen har tryckt på för att få USA att släppa Ghezali, men amerikanerna har vägrat och hänvisat till att fången varit ”en säkerhetsrisk” och att han inte varit samarbetsvillig.

I mars släpptes brittiska och danska medborgare från basen. Deras berättelser från Guantanamo handlade om misshandel och förnedring, men USA har tillbakavisat anklagelserna.

Ett enda livstecken

Oron för hur svensken har behandlats i lägret har varit stor och Mehdi Ghezalis pappa har vid flera tillfällen protesterat mot sonens fångenskap. Bland annat har han hungerstrejkat och låst in sig i en likadan bur som sonen först förvarades i.

Under de två år som Mehdi Ghezali suttit häktad har familjens enda livstecken bestått i en bandinspelning där sonen säger att han är i goda händer.

Flera släppta

Tidigare har 134 fångar släppts från Guantanamo och 12 andra har flyttats till fångenskap i andra länder. Kvar på basen finns i dag omkring 594 interner.

Tidigare artiklar

Anna-Maria Carnhede, Tove Wennergren, Karin Klarström, Fredrik Lindén