Klimathotet

Havsnivån kan stiga dubbelt så mycket som forskarna räknat med

Av: 

Simón Bustamante

NYHETER

Den globala havsnivån fortsätter att stiga – och nu visar en färsk studie att ökningen accelererar för varje år som går, rapporterar CNN.

Prognoser som pekat mot en höjning på 30 centimeter till år 2100 måste nu revideras – och siffrorna fördubblas.

Den globala havsnivån stiger med en hastighet som ökar för varje år, enligt en studie publicerad i vetenskapstidskriften Proceedings of National Academy of Sciences.

Forskare har analyserat satellitbilder från 1993 och framåt, sammanlagt 25 års data som visar en havsnivåökning på 7 centimeter, eller 3 millimeter per år.

Problemet är att ökningen inte är konstant utan kan komma att accelerera i takt med ökade utsläpp av växthusgaser som värmer upp jordens atmosfär och hav, vilket sedan smälter havsisen. Därmed stiger havsnivån mer än man tidigare räknat med.

– Den här accelerationen, som drivs framför allt av smältningen av Grönland och Antarktis, kan fördubbla den totala havsnivåhöjningen till år 2100, säger professor Steve Nerem vid University of Colorado-Boulder, som lett projektet med att analysera satellitdatan, till CNN.

Hotar kuststäder världen över

Studien visar att havsnivån mot slutet av seklet kan ha stigit med hela 65 centimeter, i stället för de 30 centimeter som tidigare förutspåtts.

En havsnivåökning på 65 centimeter skulle hota kuststäder runt om i världen. Extremt höga vattennivåer, som till exempel vid högvatten och sådana orsakade av kraftfulla stormar, skulle bli avsevärt värre.

Samtidigt menar Steve Nerem att 65 centimeters-prognosen nog är i lägsta laget.

– En sådan prognos förutsätter att den hastighet vi sett de senaste 25 åren fortsätter oförändrat de kommande 82 åren. Men vi ser redan tecken på instabilitet i istäcken på Grönland och Antarktis, så om dessa utsätts för snabba klimatförändringar lär vi få se en högre ökning av havsnivån än bara 65 centimeter till år 2100, säger han.

Kan öka med 98 centimeter

Enligt Steve Nerem och hans team är senaste 25 årens havsnivåökning till hälften orsakad av så kallad ”termisk expansion”, det vill säga när havsvatten expanderar när det värms upp – och därmed höjer havsnivån.

Resten av havsnivåhöjningen är ett resultat av smält is från Grönland och Antarktis, samt smälta bergsglaciärer som runnit ner i haven.

Modellen går enligt CNN hand i hand med klimatmodeller som använts i den senaste rapporten från FN:s klimatpanel IPCC. Enligt rapporten är en global havsnivåökning på mellan 52 och 98 centimeter till år 2100 att vänta om utsläppen världen över inte minskar.

ANNONS

Hemmatest Covid-19 Antigentest finns nu i lager med SNABB leverans.

Extern länk från Quicktest

Köp här

Publisert:

LÄS VIDARE

Skräcksiffrorna – så dåligt mår jorden

ÄMNEN I ARTIKELN

Klimathotet

Klimatförändringar

IPCC

Antarktis

Grönland