Mobbad - av Persson

Maud Olofsson: Han frågade om jag har problem med vikten

Statsminister Göran Persson anklagas för att mobba en del kvinnliga riksdagskollegor.

En av dem som drabbats är centerledaren Maud Olofsson.

- En gång frågade han mig: "Har du problem med vikten, Maud?"

Frågan kastade statsministern ut när de möttes i en debatt i maj förra året.

Centerledaren pekar på flera exempel där Persson, i hennes ögon, systematiskt försökt bryta ned henne. Fler av påhoppen har gjorts inför öppen ridå i riksdagen. Där tvingas Olofsson gå förbi statsministern på sin väg till talarstolen.

- Nästan alltid när jag går upp, har han någon sån här kommentar, säger hon.

"Nu är det krig"

När hon gick ned från talarstolen i höstens partiledardebatt om EMU lutade sig Göran Persson fram och väste i hennes öra: "Nu är det krig, Maud!"

Anledningen var, enligt Olofsson, inte hennes EMU-skepsis - utan att hon är kvinna.

- Han skulle aldrig ha uttryckt det så mot Bo Lundgren eller Lars Leijonborg.

Maud Olofsson hävdar att psykningarna är ett led i en systematisk kampanj. Enligt Olofsson har Persson tre metoder för att sänka sina kvinnliga motståndare:

Psykningar. Förutom kommentarerna om hennes vikt, har Persson flitigt försökt marginalisera centerledaren genom nedsättande kommentarer. Vid sitt sommartal i Björkvik i fjol, refererade han till henne som "den där centerledaren, vad hon nu heter".

- Det var inte omedvetet, säger Olofsson.

Osynliggörande. Senast vid partiledardebatten i förra veckan vände sig Persson bort från talarstolen när miljöpartiets språkrör Maria Wetterstrand talade. Samma sak hände andra kvinnliga debattörer.

- Det handlar om att förminska. Det är hans teknik. Men det är trist att landets statsminister beter sig som han gör, anser Maud Olofsson.

Ignorera frågor. Många kvinnor har ställt Göran Persson till svars i riksdagen. Försvinnande få har fått svar på sina frågor.

- Persson svarar inte på frågor, tar inte repliker. Och om han gör det, väljer han ofta ut någon som passar just den gången. Det är väldigt sällan det är frågor från kvinnor, säger Olofsson.

Maud Olofsson välkomnar att statsministerns beteende nu börjat väcka debatt i politikerleden.

- Vi kvinnor som drabbas, i synnerhet i ledande ställning, måste få slut på det här. Det anstår inte landets statsminister att bete sig så här.

Persson tiger

Aftonbladet sökte i går statsminister Persson via pressekreteraren Anna Helsén men fick ingen kommentar.

Leif-Åke Josefsson, Jonas Lindgren

Publisert: