Cancersjuk blev aldrig undersökt

NYHETER

Leif fick rådet att promenera

När Leif Söderberg, 77, sökte hjälp på hälsocentralen fick han rådet att "börja promenera".

- Hade de kostat på sig ett blodprov hade de upptäckt att pappa fått leukemi, säger sonen Kenneth Söderberg.

Foto: "Det var nonchalant av läkaren att föreslå promenader när jag var så sjuk att jag inte ens fick på mig skorna", säger Leif Söderberg, som nu vårdas på Karolinska för akut leukemi. Sonen Kenneth Söderberg och svärdottern Monica Bergman ska nu anmäla fallet till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd.

Det var några veckor efter hustrun Annas bortgång i oktober som Leif Söderberg bokade en tid på Hälsocentralen i Bro. Han kände sig då ovanligt trött, illamående och hade tappat matlusten.

- De gav honom högre dos av hans diabetesmedicin, antidepressiva tabletter och rådet att rycka upp sig, ta på sig skorna och gå en promenad, säger svärdottern Monica Bergman.

- Fastän han hade gått ner kraftigt i vikt, blödde näsblod och fått gul hy reagerade inte läkaren.

Fyra påsar blod

Leif Söderberg uthärdade julen men den 27 december körde sonen honom till Karolinska sjukhuset, där ett blodprov visade på akut leukemi. Den avmagrade 77-åringen lades omgående in och fick bland annat fyra påsar nytt blod för sitt låga blodvärde.

- Pappas tillstånd är mycket allvarligt och jag kan inte låta bli att undra om han inte hade fått slippa en del av plågorna genom att få sin diagnos för flera månader sedan, säger Kenneth Söderberg.

Familjen tvingades ta beslut om att försöka behandla eller välja livsuppehållande åtgärder.

- Vi kände att vi måste gripa halmstrået. Redan samma dag satte sjukhuset in venkateter i halsen och dagen efter började cellgiftsbehandlingen.

Under tiden som patienten kämpade på Karolinska sjukhuset damp det i hans brevlåda ner en räkning för uteblivet återbesök från Hälsocentralen i Bro.

Sorgsymptom

- Det var bedrövligt. Jag ringde till läkaren och sa att jag tyckte de kunde lägga resurserna på att ställa rätt diagnos istället. Läkaren sa att hon inte haft en tanke på att det kunde vara en fysisk sjukdom utan trodde att svärfars symtom berodde på sorg efter hustruns död.

-Klart jag sörjde, men jag förstod ju att det som hänt med min kropp var något annat, säger Leif Söderberg.

Aftonbladet har sökt ansvarig läkare för en kommentar.

Britt Peruzzi