Försumlig - och kortsynt

NYHETER

Statsminister Göran Persson hävdar att han alltid är i tjänst.

Men hur kunde han i så fall missa katastrofens fruktansvärda omfattning?

Foto: misskötte jobbet Göran Persson var i tjänst under katastrofens första dag. Om varken statsministern, hans statssekreterare eller hans presschef tog del av nyhetsflödet så misskötte de sitt jobb. Så enkelt är det.

Göran Persson är inte bara partiledare och statsminister. Han är också högste chef på regeringskansliet.

En chef skyller inte på sina anställda när det går snett. Men det gjorde Göran Persson när han pekade ut UD:s anställda som ansvariga för regeringskansliets sena start med katastrofarbetet.

Delgavs inte alla fax

-Det är alldeles uppenbart att det fanns inkommande fax på utrikesdepartementet som inte redovisades för oss, sade Göran Persson.

Det är mycket möjligt att statsministern inte delgavs innehållet i alla fax till UD under katastrofens första dag. Men det var inte heller nödvändigt för att bedöma omfattningen av katastrofen.

Redan 5.42 skickade nyhetsbyrån TT ut ett brådskande telegram: "Många turister saknas efter att enorma flodvågor svept in över semesterorten Phuket i södra Thailand". Under hela dagen distribuerades mängder av information om katastrofen i både radio, tv och på internet. Aftonbladet gjorde en extraupplaga som distribuerades i Stockholm.

Alltid i tjänst

Eftersom statsministern är allmänbildad vet han säkert att Phuket är ett stort svenskt turistmål. Risken att svenskar skadats och omkommit i flodvågorna var alltså överhängande.

Göran Persson hävdar att han alltid är i tjänst. Därför sjukskrev han sig inte efter höftledsoperationen i juni utan ledde regeringens arbete. Först från sjuksängen, sedan från konvalescensen på Harpsund.

Eftersom Göran Persson alltid är i tjänst använder han regeringsplanet även för renodlade partiuppdrag. Om det inträffar något som kräver att statsministern agerar ska han inte hindras av långsamma kommunikationer.

Kollade världsläget

Göran Persson var alltså i tjänst under katastrofens första dag. Trots att det var annandag jul. Redan vid sjutiden på morgonen slog han på en brittisk nyhetskanal för att kolla läget i världen. En halvtimme senare talade han med sin statssekreterare. Därefter med sin presschef.

Tyvärr är det enkelt

Om ingen i denna trio tog del av nyhetsflödet under dagen misskötte de jobbet. Om ingen av dem kunde föreställa sig att svenska turister fanns bland de skadade och omkomna i Thailand var de kortsynta. Om ingen av dem kom på tanken att fråga UD vad de svenska ambassaderna i området rapporterat var de försumliga.

Så enkelt är det tyvärr. Det kan inte enskilda tjänstemän på utrikesdepartementet råda bot på.

Lena Mellin, analys