Mjölk kan skydda kvinnor mot cancer

NYHETER

Ny studie: kalcium i mejeriprodukter minskar risken för tjocktarmscancer

Drick mjölk och slipp cancer.

Risken att få tarmcancer kan minska med upp till 46 procent om du äter mycket mjölkprodukter och ost.

Det visar en ny amerikansk studie, skriver Svenska Dagbladet.

Det är kalciumet som det finns rikligt av i mejeriprodukter som kan minska cancerrisken. Den slutsatsen dras i en amerikansk studie som gjorts av forskare vid universitetet i Minnesota.

Nästan 50 000 kvinnor deltog i studien som sträckte sig över flera år. Och de som hade ett högt kalciumintag klarade sig bättre från att drabbas av tarmcancer än de med ett lägre intag.

Allra bäst gick de för de kvinnor som dessutom åt extra kalciumpiller varje dag. De fick cancerrisken minskad med upp till 46 procent.

Inte nödvändigt äta piller

Forskningsresultaten kan inte överföras direkt till män.

– Det finns vissa om än osäkra data som tyder på att kalcium kan öka risken för prostatacancer hos män, säger nutritionisten Wulf Becker på Livsmedelsverket till Svenska Dagbladet.

Det är enligt honom inte heller nödvändigt att äta kalciumpiller. Det bästa är istället att äta varierad, fettsnål mat och på så sätt få i sig mjölkprodukter och ost.

I Sverige rekommenderas att vuxna ska få i sig 800 milligram kalcium om dagen genom maten.

I svensk kost sker ungefär 75 procent av kalciumintaget via mjölk och mejeriprodukter. Bladgrönsaker, som kål, är också rika på kalcium.

Kristian Lindquist