Nyheter

Piskande regn föregår Frances

NYHETER

Floridabor flyr från jätteorkan

En man i St. Augustine i Florida passar på att surfa en sista gång innan orkanen Frances når kusten.
En man i St. Augustine i Florida passar på att surfa en sista gång innan orkanen Frances når kusten.

Miami Beach

Bara några vilda surfare och ett par envisa drinkare trotsade varningarna i Miami Beach på lördagen, när storm och piskande regn förebådade orkanen Frances.

De flesta kustborna höll sig annars inne i sina tillbommade hus – eller i evakueringshärbärgen och hotell längre inåt landet.

Satellitbild på den kraftfulla orkanen Frances.

Stormen väntades nå kusten strax söder om Cape Canaveral natten mellan lördag och söndag östamerikansk tid. Vindhastigheterna hade minskat till som mest 160 kilometer i timmen, men Frances är mycket utbredd med en radie på hela 17 mil.

Man vet att stormen kommer att ställa till stora skador. 2,5 miljoner människor har tillsagts att lämna sina hem. På lördagen räknade man 55000 människor på allmänna skyddshärbärgen – varav somliga blivit kvar sedan den föregående orkanen, Charley, rev deras hus för bara tre veckor sedan. Turister har flyttats längre inåt landet från katastrofområdet längs kusten. Myndigheterna har förberett utryckningsenheter, medicinsk utrustning och nödproviant.

Utan ström

Redan i fredags började orkanens förtrupper rycka upp träd och knäcka kraftledningsstolpar. En halv miljon elabonnenter var utan ström på lördagen – och inga reparationer skulle kunna göras förrän orkanen dragit förbi. När den väl kommer, väntas stormen pågå i tolv till sexton timmar.

De största skadorna väntas denna gång regnet åstadkomma, med väldiga översvämningar.

Guvernören Jeb Bush varnade Floridaborna: Tro inte att allt är över så fort Frances dragit förbi.

– Som vi alla vet brukar liv gå förlorade efter en storm. Det kommer massor av regn, ledningar kommer att falla, mängder av elledningar i vattnet.

Tremetersvågor

I St Lucie varnade sheriff Ken Mascara:

– När stormens öga passerar får vi ett lugn som varar i tre–fyra timmar. Men sedan kommer det att storma igen, så gå inte ut!

Några surfare som lyckats ta sig förbi polisen störtade omkring i de tre meter höga vågorna vid Miami Beach.

En polisman vid stranden sade till AFP:

– Jag borde säga att det är väldigt farligt, för det är det. Men jag är själv surfare och önskar att jag kunde åka därute.

Så småningom dök en patrullbil upp. Inte heller med den förstärkningen lyckades ordningsmakten få i land de dödsföraktande.

Nästan alla butiker höll stängt – men några få barer annonserade om ”orkanfest”.

Seglare med katt

Kusträddningen meddelade att man med helikopter undsatt en seglare och hans katt. De hade sökt skydd i Biscayne Bay och hoppades rida ut stormen där, men tvingades till slut begära hjälp. Hans 15-meters segelbåt lämnades kvar.

Flera lustjakter hade slitit sig och kastades omkring av de kolossala vågorna utanför Palm Beach, rapporterade lokalpressen. Vid Juno Beach hamrade häftiga vindstötar gradvis sönder ett flervånings bostadshus.

– Jag hoppas den gör vad den ska och får det gjort. Jag är trött på det här, sade till Reuters 60-årige Michael Conroy som tvingats överge sitt hem i Cape Canaveral och ta in på motell i Cocoa.

Han har bott i Florida i 15 år men har fått nog nu, säger han; när Frances passerat, flyttar han någon annanstans.

TT-AFP

ANNONS

Nu kan du köpa Muminmuggen Fiske till ett rabatterat pris hos Nordic Nest!

Extern länk från Nordic Nest

Gå till rabatten

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter