Är Ted Cruz verkligen rätt man att rädda USA från Trump?

Rubio är i praktiken uträknad

1 av 4 | Foto: AFP
Marco Rubio.

Republikanernas dröm att Marco Rubio skulle kunna slå ut Donald Trump är på väg att gå i kras.

Hoppet står nu till Ted Cruz.

Men är denne superhök verkligen räddningen för republikanerna och USA?

När Marco Rubio bestämde sig för att byta taktik i valrörelsen och kasta så mycket skit han kunde på Trump, svara med samma mynt helt enkelt, så begick han uppenbarligen ett allvarligt misstag.

Bortsett från en vinst i Minnesota har Rubio gjort usla resultat i primärvalen från Supertisdagen och fram till nu. Han ligger så långt efter i antalet insamlade delegater att han i praktiken är chanslös även om han mot förmodan vinner sin hemstat Florida den 15 mars. Där leder Trump just nu.

Rubio har varit hoppet som alla de som hatar Donald Trump har klistrat sig fast vid. Rubio sades kunna bli den samlande kandidaten för republikanerna att ena sig bakom.

När Donald Trump efter nattens primärval inte ens orkade attackera Rubio, som han brukar kalla "den lille", är det en indikation på att han redan ser senatorn från Florida som uträknad.

Nu ser istället det enda alternativet ut att vara Ted Cruz, kongressens i särklass mest konservativa politiker.

Tvingade staten slå igen

När Cruz hoppade in i racet förra våren sågs han som en chanslös extremkandidat.

Senatorn från Texas är känd framförallt för två saker.

Han har inte en enda vän i den amerikanska senaten. Han är hatad av alla för sin kompromisslöshet. Så här långt in i primärvalen är det fortfarande inte enda kollega som gett honom sitt stöd.

Cruz låg bakom att den amerikanska staten tvingades stänga igen under flera veckor hösten 2013. Han vägrade godkänna en ny budget utan att Obama först drog tillbaka sin hälsovårdsreform. När Cruz till slut tvingades ge upp hade han nästan orsakat en ny finanskris.

Cruz är med andra ord en extrem principryttare. Han är givetvis emot abort. Han kan tänka sig tortyr i vissa lägen och han vill också bygga en mur mot Mexiko.

Han uttrycker sig inte lika burdust och förolämpande som Donald Trump men i många frågor är han ännu mer konservativ än miljardären. Han är strängt religiös och på varenda ett av hans valmöten som jag besökt citerar han bibeln.

Räddande ängel

Alla de som fruktar Trump har med andra ord all anledning att känna oro även för en kandidat som Cruz.

Hans stil är mer förfinad men åsikterna och ståndpunkterna minst lika extrema som Trumps.

Att hoppas på Cruz som kandidat är lite som att hoppa ur askan i elden.

Inte heller kan de som vill stoppa Trump längre hoppas på att Michael Bloomberg ska agera räddande ängel. New Yorks före detta borgmästare ställer inte upp med motiveringen att det skulle splittra republikanernas röster på två kandidater.

Istället är det aktuella önskescenariot hos anti-Trump rörelsen att Cruz ska ta tillräckligt med delegater från Trump för att han inte ska få ihop de 1 237 som behövs för att automatiskt bli partiets presidentkandidat. Därmed skulle allt avgöras på partikonventet i sommar. Efter en första omröstning där kan en helt annan kandidat utses. Den moderate Ohio-guvernören John Kasich som nu ligger långt efter skulle kunna bli en kompromisskandidat.

Det är dock väldigt många om innan det händer.

I nuläget verkar försöken att stoppa Trump mer drivas av önsketänkande än nykter verklighetsuppfattning.

avWolfgang Hansson

ARTIKELN HANDLAR OM