Varningarna från SMHI: ”Hög tid för vinterdäck”

avSusanna Hållbus

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2

SMHI klass 1-varnar på många håll i landet.

Vintern fortsätter de närmaste dagarna.

– Om man inte har bytt till vinterdäck ska man fundera på om man kan låta bilen stå, säger Alexandra Ohlsson, meteorolog på SMHI.

Skåne och Blekinge är två områden där SMHI klass 1-varnar.

Här väntas inga mängder nederbörd, med den lilla snön kan skapa stora problem. När flingorna smälter och temperaturen kryper nedåt blir både trottoarer och bilvägar glashala.

– Vi pratar två till fem centimeter snö, men vi har inte haft snö i de här delarna av landet. Det klassas som tidigt för säsongen, säger Alexandra Ohlsson.

Det är framförallt i trafiken som vädret kan ställa till det, både för bilister och fotgängare.

– Om man absolut måste ge sig ut så gäller det ju att ta det väldigt försiktigt, säger hon.

Under onsdag morgon avtar snöfallet i södra Sverige, men vid kusten kan det bli mellan måttlig och frisk vind.

”Ett snöfall som håller i sig”

Längre upp längs östra kusten kommer snöbyar in från Östersjöhållet. Snöfallet lugnar sig på Öland och Gotland under natten mot onsdag.

– Men tittar vi upp över östra Svealand med Stockholms län och upp mot Uppland till, där har vi ett snöfall som kommer hålla i sig. Under eftermiddagen kan det avta i Stockholm, men fortsätta uppåt, säger Alexandra Ohlsson.

Någon minusgrad, lovar hon. Men ett tillfälligt mildluftsområde i Stockholm på onsdagen kan innebära att temperaturen stiger mot nollgradigt eller någon plusgrad.

– Risken finns att snön töar för att sedan in mot kvällen frysa på och bli halt. Så det gäller att inte stressa.

Nederbörden och arbetsveckan slutar ungefär samtidigt i Stockholmsområdet.

”Hög tid för vinterdäck”

– Eller ja. Jag har faktiskt egentligen ett snöväder som kommer in mot helgen. Först in mot Norrland och sen sprider det sig ner mot Svealand på söndagen. Så har man inte bytt till vinterdäck så är det verkligen hög tid, säger meteorologen Alexandra Ohlsson.

I Gävleborg är det också klass 1-varning. Och snön kan komma högre upp än så.

– Norrland kommer få en del snöfall på lördag och söndag, säger Alexandra Ohlsson.

Men norrlänningar som längtar efter herre jösses-vinter får vänta ett tag till. Vindriktningen gör att snöbyarna inte når in och upp i landet med någon vidare kraft.

– Där tror jag att man kommer uppfatta det som lätt eller tidvis måttligt snöfall. Inte så tätt som man hade det upp mot Skellefteå nu i veckan. Det är vid Upplandskusten man kommer ha ihållande, ymnigt snöfall, säger SMHI:s vakthavande metorolog Alexandra Ohlsson.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

SMHI

Trafik

Väder