Bålstabon: ”Det känns obehagligt”

Av: Oskar Forsberg

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 4

BÅLSTA. En man, skäligen misstänkt för förberedelse till terroristbrott, greps i söndags kväll i Uppsala län. Mannen misstänks ha förberett brotten i Bålsta bland flera orter.

Polis och åklagare är mycket förtegna om ärendet.

– Det känns obehagligt, säger Bålstabon Linnea, 21.

Advokaten Leif Silbersky.
Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT
Advokaten Leif Silbersky.

En man anhölls i går i sin frånvaro, misstänkt för förberedelse till terroristbrott. Vid 21.30-tiden kunde mannen gripas.

De misstänkta förberedelserna ska ha skett från okänd tidpunkt fram till 13 november, bland annat i Bålsta i Uppsala län. Polis och åklagare har sedan nyheten om gripandet offentliggjorts varit mycket förtegna kring utredningen och exakt vad det är man misstänker att mannen har gjort.

– Jag kommenterar inte något just nu. Det är en sedvanlig utredning, sa vice chefsåklagare Hans Ihrman på Riksenheten för säkerhetsmål till Aftonbladet under måndagseftermiddagen.

”Känns konstigt”

På plats i Bålsta talar Aftonbladet med flera boende på orten som uttrycker en oro kring det som har hänt.

– Det känns obehagligt. Detta är ett lugnt ställe och det har alltid känts säkert att bo här, säger Linnea, 21.

I Bålsta centrum har ett litet gäng samlats utanför en tobaksaffär. De tycker att hela händelsen känns verklighetsfrämmande.

– Det känns konstigt, säger en man som vill vara anonym.

Utanför Bålsta centrum är det många som stannar på väg hem från jobbet för att handla.

– Det blir påtagligt när det kommer så nära, säger Bålstabon Anders som arbetar i en affär inne i centrumbyggnaden.

Han funderar och drar paralleller till händelsen i Boliden, där en man greps misstänkt för förberedelse till terroristbrott, för ganska exakt ett år sedan.

– Han släpptes ju efter ett tag. Jag tror det blir samma sak i det här fallet. Jag tror de kommer att släppa honom, säger Anders.

Knapphändiga uppgifter

Ingen som Aftonbladet talar med uppger att de observerat något ovanligt under söndagskvällen – inga större polisinsatser eller annat uppseendeväckande.

Säkerhetspolisen är liksom åklagaren fåordig och hänvisar till förundersökningssekretessen.

– Det jag kan säga är att en person är anhållen, skäligen misstänkt för förberedelse till terroristbrott. Utredningen bedrivs här på säkerhetspolisen, sa Simon Bynert, Säpos pressekreterare, till Aftonbladet tidigare idag.

Publicerad: