IS har begått nytt massmord i Mosul

Av: Martin Mederyd Hårdh

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 5

Terrorsekten IS har avrättat 40 civila personer i Mosul, uppger FN enligt Reuters.

De som dödats ska ha anklagats för förräderi – och hängts upp i elstolpar.

Samtidigt kommer rapporter om att IS lagrat stora mängder gas som kan användas för att försvara staden.

Styrkorna som närmar sig den irakiska staden Mosul har gjort flera makabra fynd efter IS. Samtidigt fortsätter terrorgruppen dödandet inne i staden.

40 civila ska ha dödats efter anklagelser om förräderi och för att ha samverkat med den andra sidan, uppger FN. Deras kroppar ska sedan ha hängts upp i elstolpar i Mosul.

Sex IS-medlemmar ska också ha avrättats i förstaden Kokjali efter att de försökt desertera när de irakiska styrkorna närmade sig.

Har lagrat gas och placerat ut

FN har också noterat att IS lagrat stora mängder ammoniak och svavel, som de placerat ut på civila platser i staden. Man misstänker att de planerar att använda dem i kemisk krigsföring.

FN:s talesperson Ravina Shamdasani har listat ett antal övergrepp som IS begått mot Mosuls befolkning. En av hennes källor ska ha klarat sig genom att spela död i en massavrättning av före detta soldater ur den irakiska armén.

I helgen hittade irakiska styrkor en massgrav med över 100 kroppar när de kom till Mosul-förstaden Hamman al-Alil. Enligt FN är det bara en av flera avrättningsplatser som IS använt sig av.

Tvingar in pojkar och unga män

Den stora striden om Mosul har nu pågått i drygt tre veckor. Det näst sista IS-fästet angrips från tre väderstreck av en koalition av irakiska och kurdiska styrkor, samt sunni- och shiamiliser.

FN har tidigare uppgett att IS tvingat alla manliga invånare över nio års ålder att strida för dem. Nu ska pojkar och tonåringar ha utrustats med bombbälten och skickats ut i gränder i stadens utkanter för att möta offensiven.

 PLUS:  Terrorgruppen IS

Publicerad:

LÄS VIDARE