Ikea återkallar vitvaror – riskerar ge elstötar

NYHETER

Ny kyl och frys från Ikea?

Då riskerar du att få en elstöt.

Möbeljätten återkallar därför vissa nytillverkade Frostfri kyl och frys.

Frostfri.

En panel på ovansidan av relativt nytillverkade kylar och frysar av modellen Frostfri riskerar att lossna, vilket gör att användare kan komma åt strömförande delar och få elstötar.

Ikea återkallar därför kylar och frysar av modellen, tillverkade mellan vecka 45 2015 och vecka 7 2016, för reparation. Det innebär att en tekniker under ett hembesök kommer att åtgärda problemet, utan kostnad för kunderna.

Ingen rapporterad skadad

– Vi förstår att våra kunder påverkas mycket av detta och att de kan hamna i en svår situation. Ikea har inte fått några rapporter om att människor har kommit till skada eller har fått elektriska stötar, men vi vill aldrig riskera våra kunders säkerhet. Vi kommer att kompensera berörda kunder, och vi tackar dem för deras förståelse och samarbete, säger Oskar Johansson, säljledare kök, Ikea Sverige, i ett pressmeddelande.

För att se när kylen eller frysen tillverkades behöver kunderna dra ut den nedersta lådan i skåpet för att på vänstersidan hitta en datumstämpel. Datumstämplarna består av fyra siffror och de mellan 1545 och 1607 berörs av återkallelsen.

ARTIKELN HANDLAR OM