Enorm skogsbrand i USA – tusentals hem evakuerade

NYHETER

En stor skogsbrand rasar i Kalifornien i USA och den sprider sig fort.

Tusentals hem har evakuerats och en utbränd kropp har hittats utanför ett nedbränt hus.

– Elden gör vad den vill, säger talespersonen Nathan Judy till AP.

Över 900 brandmän och tiotals vattenhelikoptrar bekämpar just nu en enorm skogsbrand i Kalifornien, norr om Los Angeles, och den sprider sig fort, rapporterar AP.

En utbränd kropp har hittats utanför ett hus inom det enorma brandområdet. Det är oklart om personen redan var död eller om den dött av branden.

Nu har tusentals hem evakuerats.

– Det var en fruktansvärd eldstorm. Tillslut insåg man att man var besegrad och att man fick ge sig iväg och rädda vad vi kunde, säger husägaren Derek Hunt som tvingats evakuera.

Räddade exotiska djur

Det är alldeles mörkt på himlen ovanför skogen där branden härjar, den tjocka röken har spritt sig till närliggande städer och förorter och aska faller från himlen, skriver AP.

Branden hotade att sprida sig mot ett djurskydd för exotiska djur och beslutet att evakuera 400 djur togs i går kväll, svensk tid. Men precis innan evakueringen påbörjades kunde brandmännen få kontroll på elden eftersom vinden ändrad riktning och därmed rädda djurskyddet.

”Vi kunde inte ha gjort det utan er, tack så mycket", skriver djurskyddet som tack till alla volontärer som dök upp med släpvagnar och lastbilar för att hjälpa till med räddningen av bergslejonen och de bengaliska tigrarna.

”Den gör vad den vill”

Branden startade i fredagseftermiddag, lokal tid, och har sedan dess spritt sig snabbt på grund av det varma vädret, på över 30 grader, och den låga luftfuktigheten.

Räddningstjänsten uppmanar folk i området att stänga fönster, dörrar och ventilation på grund av röken.

– Det brinner inte bara i en riktning, den sprider sig i olika riktningar beroende på vilket håll vinden blåser. Den gör vad den vill, säger räddningstjänstens talesperson Nathan Judy.

ARTIKELN HANDLAR OM

USA