Staden belägrad efter attack – ”Vi gömmer oss i källaren”

NYHETER

München var under fredagskvällen belägrat.

En stor polisinsats jagade inledningsvis ett okänt antal gärningsmän i hela staden som stängts ned.

– Vi gömmer oss i källaren till en klädbutik i närheten, säger svenske Jacob som gömmer sig med ett 30-tal andra.

München har ”belägrats” av tungt beväpnad polis efter skottlossningarna på ett köpcentrum och en tunnelbanestation. Tre gärningsmän är på fri fot och polisen uppmanar alla att undvika offentliga platser i hela staden.

Samtidigt har all kollektivtrafik stängts av och bussar, tåg och tunnelbana går inte längre att använda. Dessutom ber myndigheterna trafikanter att undvika huvudvägarna som leder in i staden – för att utryckningsfordon ska kunna röra sig obehindrat, rapporterar tyska medier.

”Vi vet för närvarande inte var gärningsmännen befinner sig”, skriver polisen på Twitter.

”Är lite chockad”

Svenske Jacob är på semester tillsammans med sin familj och hamnade mitt i skjutningen när han satt på tunnelbanan. Tåget hoppade först över en station, sedan en annan och när familjen gick ut från tunnelbanan hörde de flera skott.

– Vi hörde hur det smäller och ser hur många människor som helst som bara springer rakt emot oss, vi sprang också och skrek, säger han till Aftonbladet.

Nu gömmer de sig i en klädbutik i närheten. De sitter tillsammans med ungefär 30 andra i källarutrymmet och blir omhändertagna av personalen som ger dem något att dricka.

– Man är lite chockad, men det är lugnt med mig just nu. De har bett oss att stanna så vi sitter här i källaren, säger Jacob.

De vet ännu inte när de får komma ut igen.

Gömmer sig på restaurang

Carl Ellerström, 27, befann sig på restaurang Laurin i närheten av Marienplatz med kompisen Tim Müller, 28, när gatan fylldes av människor som kom springandes i panik.

Han berättar att man barrikaderade dörrarna och släckte ljuset i lokalen. Många gäster drabbades av panik, medan andra höll sig lugna.

– Vi satt kvar någon halvtimme. Men när min kompis befann sig i en annan del av lokalen hörde han vad han tror varit skottlossning och ljudet av krossat glas. Då förstod vi att vi var tvungna att flytta på oss.

Vännerna letade sig bak i lokalen för att gömma sig och kunde ta sig in i hotellet som sitter ihop med lokalen.

– Man tänkte att det var precis som dådet i Paris. Jag blev skärrad. Nu sitter vi väl här tills vi får veta att vi kan gå här ifrån, säger han.

Öppnar sina hem

Flera i staden öppnar nu upp sina hem för personer som inte har möjlighet att ta sig till trygghet inomhus. På Twitter används hashtagen #offentür för att erbjuda alla människor en trygg plats.

Totalt har minst nio personer skjutits ihjäl och ett flertal skadats. Ytterligare en person, den misstänkta gärningsmannen, hittades senare avliden efter att troligtvis ha begått självmord.

Münchenpolisen vet på lördagsmorgonen fortfarande inte motivet till attentatet.