Bagarmossen

Polisen backar om dödsskjutning

Av: 

Sebastian Hagberg

NYHETER

Mamman: ”Det här är en av de största skandalerna i Sverige”

Polisen backar från tidigare uppgifter gällande dödsskjutningen i Bagarmossen den 22 juni.

Då uppgav polisen att mannen sköts ihjäl efter att ha avlossat skott mot polispatrullen.

– Det stämmer inte. Han avlossade inget skott, säger polisens kommunikationschef Helena Östman.

Kvällen den 22 juni sköts en man i 30-årsåldern ihjäl av polis i Bagarmossen i södra Stockholm.

Polisen uppgav då, både på sin hemsida och i samtal med media, att mannen sköts efter att ha avlossat skott mot polispatrullen.

Men nu backar polisen från de uppgifterna.

– Vi gav felaktig information då. Han avlossade inget skott. Vi beklagar den uppgiften, säger Helena Östman, kommunikationschef vid Stockholmspolisen.

Förundersökningssekretess

Helena Östman säger att mannen över huvud taget inte avlossade något skott – varken mot polisen eller någon annan.

– Det råder förundersökningssekretess, och i dag fick vi tillåtelse av åklagaren och delen för särskilda utredningar att korrigera den uppgiften, säger hon.

Hur länge har ni känt till att den här uppgiften var felaktig?

– Det kan jag inte svara på.

Hur kunde det bli så att ni gick ut med fel uppgifter?

– Vår information ska alltid vara saklig och korrekt. Samtidigt har vi ett krav på oss från allmänhet och media att vara snabba. Vi skriver också på vår hemsida att initial information kan komma att ändras. Vi får fundera framöver, vi avser skärpa våra rutiner så att informationen är korrekt hellre än snabb.

”En av de största skandalerna”

Göteborgs-Posten har talat med den ihjälskjutne mannens mamma. Hon har aldrig trott på polisens uppgifter om att hennes son sköt mot patrullen.

– Det här är en av de största skandalerna i Sverige. Hans son fyllde två år igår, han var en jättefin pappa. Vi mår så dåligt hela familjen. Polisen kan inte säga saker som inte stämmer. Det är så grymt från deras sida. Här har man skyddat poliserna. Nån i bilen går ut med uppgiften att den misstänkte sköt först och sedan spreds uppgiften till pressen, säger mamman till GP.

Mamman: ”Han bad om nåd”

Mamman berättar att hon, tillsammans med sju andra, anmält polisen för förtal. Hon har tagit del av polisrapporten, eftersom en kopia av någon anledning skickades till hennes sons förra bostad. Enligt mamman visar polisrapporten hela händelseförloppet – att hennes son klev ur bilen och var villig att omhändertas.

– Tre poliskillar sitter i den andra bilen och en av poliserna skjuter rakt igenom sin egen ruta mot min sons bil. Det ska finnas fyra skotthål i vindrutan på polisbilen. Det skott som träffade sitter mitt i huvudet för att han böjde sig ned för att be om nåd, säger hon till GP.

ANNONS

Missa inte: Den nya muminmuggen "Fiske" finns hos Cervera – köp den nu!

Extern länk från Cervera

Shoppa här!

SE OCKSÅ

Polisen: ”Hoppade ur bil och sköt mot patrullen”

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Bagarmossen

Polismyndigheten