Politiker och vänner tog farväl av Fälldin

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Rösten brast när förre KD-ledaren skulle beskriva sina känslor för Fälldin

1 av 12

Alf Svenssons röst brast när han beskrev sina känslor inför Thorbjörn Fälldins begravning:

– I dag följer vi en…hedersman…till den sista vilan, sade han.

Härnösands domkyrka var full av kända politiker, familj och vänner som visade sin vördnad för den före detta statsministern.

Klockan elva i dag torsdag satt Centerpartiets nuvarande ledare Annie Lööf och de två tidigare C-ledarna Maud Olofsson och Olof Johansson på första bänk när begravningen av Sveriges tidigare statsminister Thorbjörn Fälldin inleddes i Härnösands fullsatta domkyrka.

På andra bänkraden satt statsminister Stefan Löfven (S), och på tredje bänkraden Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra och förre statsministern Fredrik Reinfeldt.

Högsjö kyrka nära hemorten Ramvik var för liten för alla som ville närvara, men kyrkoherden Lars Eriksson från hemförsamlingen höll i gudstjänsten. Han kände Fälldin sedan 1980-talet och mötte honom ofta i hemkyrkan:

– Han kunde spänna ögonen i mig och säga att ”nu måste ni fixa hörselslingan”. Och han kunde ofta mer än jag om bibeltexter.

Fick handskrivna brev

I domkyrkan höll Annie Lööf ett känslosamt tal, om en man som gärna krängde av sig slipsen och drog på blåstället och om hur svenska folket följde Fälldin under 1970-talet, en tid då var fjärde svensk röstade på Centerpartiet.

– Det är självklart att vara på plats när en av de största politiska ledarna under 1900-talet nu begravs, sade Annie Lööf (C) till Aftonbladet före begravningen och fortsatte:

– Han var en väldigt jordnära och omtänksam människa. Han skrev handskrivna brev till mig ända in på slutet med uppmuntrande ord och politiska analyser över läget.

Alf Svensson, mångårig KD-ledare, var givetvis på plats. Svensson minns Fälldin från tiden på 1970-talet när han var invald i riksdagen på ett centermandat:

– Det är med stor sorg jag är här i dag. Jag minns honom som en oerhört minnesstark person. Han kunde säga ”du sade, och jag sade, och då sade du, men då sade jag”. Jag hade möjlighet att under tre år lyssna på debatterna i centergruppen. Och det var ju ofta rejäla debatter, men så efter ett tag tog Fälldin ordet, och så blev det.

”En stabil politiker”

Maud Olofsson, som följde Thorbjörn Fälldin ända från barndomen, var också rörd:

– Det är tråkigt att säga adjö till en så stor man. Men samtidigt känns det fint att få göra det.

– Privat minns jag att han satt hemma vid köksbordet och pratade med pappa om politik. Sen minns jag naturligtvis att han gav mig stöd när jag blev partiledare. Han var en fantastiskt fin person, han var så klok, så förståndig, och så fantastiskt intressant att sitta och prata med.

Regeringen företräddes av statsminister Stefan Löfven, som flögs upp till begravningen i regeringsplanet:

– Jag är här för regeringens och min personliga skull, för att visa respekt för Thorbjörn Fälldin och uttrycka vårt deltagande i familjens sorg. Han var en genuin, stabil och trygg politiker, som stod upp för sin åsikt och som dessutom har gjort ett mycket stort bidrag för svensk demokrati.

Löfvens företrädare som statsminister, Fredrik Reinfeldt, var också på plats och mindes det första borgerliga maktövertagandet 1976 efter 44 år med socialdemokratiska regeringar:

– Jag var väldigt ung när han blev statsminster, men jag minns den där känslan av att vi kunde få något annat. Han har naturligtvis inspirerat det som senare skulle bli borgerlig samverkan och Alliansen. Thorbjörn var ett viktigt stöd för Maud, och vi satte stort värde på alla hälsningar och det stöd han gav.

”En av våra största”

Moderaternas nuvarande partiledare Anna Kinberg Batra hyllade också Fälldin:

– I dag hedrar vi en av våra allra största. Det var fint att se att det var så mycket folk här. Han är alldeles historisk i att lyckas samla borgerligheten för att leda Sverige framåt. Han var så lugn och trygg. Det var ju särskilt viktigt när han mötte oro i omvärlden. Och han trodde alltid på den lilla människan, på att människan kan växa och att det inte är systemet som bestämmer.

Förre arbetsmarknadsministern Börje Hörnlund (C) ville också ta farväl:

– Det känns naturligt efter 55 år av samarbete och förtroende. Han var kraftfull, med åren mer och mer funderande. Trofast, oerhört trofast. Och så naturligtvis marknära.

Thorbjörn Fälldin blev 90 år.

Publicerad: