Trump: ”Min utrikespolitik ska vara oförutsägbar”

1 av 4
NYHETER

Donald Trump har hittills inte kommenterat USA:s utrikespolitik särskilt mycket men i en lång intervju med New York Times tar han bladet från munnen.

I intervjun jämför han sig själv med Richard M. Nixon och understryker vikten av ”oförutsägbarhet” i utrikespolitiken.

– Nato bör göras om till en organisation för att bekämpa terrorism, säger han till tidningen.

”USA främst – alla andra ska betala”– det är lite av essensen i den 100 minuter långa intervju som tidningen New York Times gjort med Donald Trump.

Fram tills nu har Trump mest kommit med svepande utspel rörande utrikespolitiken i olika one-liners, till exempel ”bygg en mur”, ”ta oljan” och ”förbjud muslimska flyktingar”.

Handelskrig

Men nu, när nomineringarna kommer närmare, har trycket ökat på den republikanske presidentkandidaten att utveckla sina tankar om USA:s utrikespolitik.

I intervjun med New York Times förklarar han vissa saker lite närmare.

Mycket handlar om ekonomi, att andra länder har åkt snålskjuts på USA:s insatser runt om i världen. Han säger i intervjun att USA borde dra tillbaka sin militär från Japan och Sydkorea, om de inte betalar mer pengar för den amerikanska närvaron.

Om olika länder inte betalar för amerikansk närvaro utesluter han inte att införa embargon och starta handelskrig.

Kritiserar Merkel

Ett annat exempel som Trump tar upp är USA:s handel med Saudiarabien.

I intervjun med New York Times uppger han att USA borde sluta importera olja från landet, såvida inte Saudiarabien bekämpar IS militärt.

Trump är inte positiv till Nato i dess nuvarande form.

– Nato bör göras om till en organisation som ska bekämpa terrorism. Alternativt ska USA skapa en helt ny koalition för det ändamålet, säger han.

I intervjun kritiserar han också Tysklands förbundskansler Angela Merkel som han menar varit naiv i sin flyktingpolitik.

– Tyskland förstörs av Merkels naivitet, säger han.

”Oförutsägbarhet”

I intervjun jämför Trump sig själv med Richard M. Nixon och han understryker vikten av ”oförutsägbarhet” i den amerikanska utrikespolitiken. Omvärlden ska inte kunna gissa sig till vad han tänker göra, säger han.

Flera väljare har, enligt New York Times, uttryckt en oro över hur pass insatt presidentkandidaten är i världspolitiken. Trump lugnar dem i intervjun.

– Jag är väl insatt, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM