Tjejgården brann ned – skulle invigas idag

Foto: Jan Åkesson/Swepix
Hjulstaskolan brann under tisdagskvällen.
NYHETER

Under tisdagskvällen brann det i en nyrenoverad fritidsgård på nedre botten i Hjulstaskolan i Spånga-Tensta i Stockholm.

Gården var tänkt att rikta sig mot tjejer.

En förundersökning om misstänkt mordbrand har inletts.

– Vi kommer inte att ge upp, den här gården ska bli av, säger demokratiborgarrådet Ann-Margarethe Livh (V).

Foto: Lieselotte van der Meijs
Ann-Margarethe Livh (V), bostads- och demokratiborgarråd.

Vid 22.20-tiden på tisdagskvällen fick Räddningstjänsten in larmet.

– Det brinner i ett klassrum på bottenvåning och det är även rökspridning på en del av skolan. Vi är på plats men har inte kontroll på branden i nuläget, sa Johan Winsnes, ledningsförman på Storstockholms Brandförsvar, till Aftonbladet tidigare under kvällen.

Skulle rikta sig mot tjejer

Brandplatsen var en nyrenoverad fritidsgård som skulle ha invigts i morgon och enligt uppgifter till Aftonbladet skulle fritidsgården ha haft en så kallad "tjej-profil".

I nuläget finns ingen information om hur branden startat men enligt uppgifter till Stockholm Direkt betraktar polisen branden som anlagd.

Ett större område omkring skolan har spärrats av. Under natten mot onsdagen sattes den under polisbevakning i väntan på teknisk undersökning, som kommer att genomföras under onsdagen. Vid 22.50-tiden var branden släckt, uppger polisen, och en förundersökning om misstänkt morbrand har inletts.

– När det brinner inleder vi nästan alltid en förundersökning om misstänkt mordbrand för att kunna undersöka platsen. Men det är sällan som något börjar brinna av sig själv, säger Mats Almqvist vid polisens regionsledningscentral.

Inga personskador har rapporterats i samband med händelsen.

Demokratiborgarrådet: ”Vi kommer inte ge upp”

Ann-Margarethe Livh (V), bostads- och demokratiborgarråd, skulle ha varit med på invigningen av gården tillsammans med Awad Hersi, ordförande i Spånga-Tensta stadsdelsnämnd och ledamot i kommunfullmäktige. Hon säger att den här branden inte på något sätt kommer att stoppa planerna på en fritidsgård för tjejer.

– Vi kommer inte att ge upp, den här gården ska bli av. Jag tycker att det är oerhört viktigt att när tjejer vill ta plats, oavsett var de bor, så ska de ha möjlighet att göra det. Vi vet alla att fritidsgårdar ofta varit och är på killars villkor och det är betydelsefullt att de här tjejerna bestämt att de också vill få ta plats, säger Ann-Margarethe Livh till Aftonbladet.

Hon och Awad kommer att ha ett möte med tjejerna i Hjulsta senare under tisdagen för att prata med dem om hur de vill gå vidare nu.

– De har jobbat så länge för detta och varit så engagerade så det viktigaste nu är att stötta dem. Sedan kommer vi att ha någon slags invigningsceremoni ändå och därefter sätta oss in i hur vi ska arbeta för att gården bli av.