Gärningsmannen tidigare känd av polis i Nice

avVictor Stenquist, Max Sommerstein

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 17

Terroristen bakom vansinnesdådet i Nice uppges vara Mohamed Lahouaiej Bouhlel, 31, boende i staden.

Mannen ska inte ha funnits på listor över misstänkta terrorister – men är sedan tidigare känd av polisen, skriver tidningen Nice-Matin.

– En dag ska ni höra talas om mig, ska 31-åringen sagt innan attacken enligt franska L'Express.

Till BBC säger 31-åringens far att han lidit av nervösa sammanbrott.

I lastbilen som användes vid nationaldagsattentatet i Nice ska polis ha funnit ett id-kort, ett kreditkort och en mobiltelefon.

Enligt källor till lokaltidningen Nice-Matin rör det sig om Mohamed Lahouaiej Bouhlel, en 31-årig man född i Tunisien med dubbelt medborgarskap.

De brittiska tidningarna Daily Mirror och Daily Mail och andra medier har publicerat två olika bilder på vad som sägs föreställa papperskopior på identitetshandlingar som ska föreställa 31-åringen. Några officiella bekräftelser på att bilderna föreställer honom har inte kommit.

Begått brott tidigare

Polisen gjorde under fredagen ett tillslag mot en lägenhet på tolfte våningen i ett lägenhetshus i Nice. Där hade den 31-årige mannen tidigare bott, men inte haft sin vistelse de senaste tre åren. I stället bodde hans ex-fru i lägenheten, och hon togs också med av polisen, skriver nyhetsbyrån AP.

En tidigare granne till 31-åringen uppger att paret separerade för två år sedan. Då ska familjen bott tillsammans.

– Han var ingen fanatisk muslim. Han drack alkohol, han jagade tjejer, han gick på nattklubbar. Han gick inte till moskén. Han var inte religiös över huvud taget, säger grannen Nassim, 33, till Daily Mail.

En tunisisk granne till 31-åringen uppger för franska L'Express att han 31-åringen drack alkohol samma kväll som attacken ägde rum.

– Under tordagskvällen så drack han tillsammans med en kollega och de började argumentera. Hans kompis sa att han inte var värd någonting och han svarade: 'En dag kommer kommer ni höra talas om mig', säger grannen Wissam till L'Express.

”Var blodbad”

Han ska vara känd av polisen sedan tidigare, bland annat för våldsbrott och stölder.

Mannen ska ha varit ensam i lastbilen, trots tidiga uppgifter om att fler kan ha funnits i fordonet. I lastbilen ska polis även ha hittat både vapen och handgranatsliknande föremål, som dock inte fungerat, enligt Le Figaro.

– Det var ett blodbad på vägen. Det var kroppar överallt, säger vittnet Wassim Bouhlel till nyhetsbyrån AP.

Han ska ha sett 31-åringen komma ur lastbilen beväpnad med en pistol som han använt för att skjuta mot människor.

Själva lastbilen ska 31-åringen hyrt ”för ett par dagar sedan”, uppger en poliskälla för nyhetsbyrån AFP. Under vansinnesfärden ska den ha bytt färdväg minst en gång för att maximera antalet offer. Vittnen har tidigare bekrivit hur den svängde tvärt på promenaden för att kunna träffa så många som möjligt under den två kilometer långa färden.

Oklart om organisation

Enligt regionpresidenten Christian Estrosi har någon av stadens 1 200 övervakningskameror fångat ögonblicket då mannen satte sig i lastbilen långt från havet vid de bergiga delarna av Nice. Polisutredningen kommer närmast att fokusera på om det funnits medhjälpare, enligt AP.

31-åringen ska inte funnits på polisens terrorövervakningslista, skriver Reuters. Tunisiska säkerhetskällor uppger för Reuters att den misstänkte 31-åringen inte varit känd av dem sedan tidigare. Det ska ha gått fyra år sedan han besökte hemstaden Msaken senast.

Det ska inte ha funnits några tecken på att han haft några radikala eller jihadistiska åsikter. 31-årige Mohamed Lahouaiej Bouhlel ska vara gift och ha tre barn.

Hade nervösa sammanbrott

Den misstänkte terroristens far Monthir säger till BBC att sonen lidit av nervösa sammanbrott.

– Han tog sin behandling och sin medicin och vi trodde att det gick bra, säger han.

– Ibland hade han nervösa sammanbrott och tog sönder allt.

Monthir berättar också för BBC att Mohamed Lahouaiej Bouhlel hade problem i sin relation, något han tror förvärrade sonens mentala hälsa.

Vid 22-tiden på fredagskvällen hade ännu ingen terrororganisation tagit på sig dådet.

Publicerad:

ARTIKELN HANDLAR OM

Nice

Terrorism

Frankrike