Maryam Jassems exman frikändes av Solna tingsrätt : ”Har känts overkligt”

NYHETER

Maryam Jassem, 26, anmälde sin exman för misshandel men han friades.

En motivering av tingsrätten var att ”hans familj verkar bättre än hennes”.

– Jag har varit chockad och det har känts overkligt, säger hon till Aftonbladet.

Den friande domen från Solna tingsrätt kom i slutet av februari. Maryam Jassem lever med chocken och ilskan sen dess. Det som gör henne upprörd är grunderna exmaken frias på. 

I tingsrättens dom slår nämndemännen Ebtisam Aldebe och Hasan Fransson fast att uppgifterna Maryam lämnat i rätten inte är trovärdiga. Bland annat för att hon ”inte visat känslor”, att hans familj ”verkar vara en bra familj, till skillnad från hennes”. Det faktum att hon polisanmälde misshandeln är, enligt nämndemännen, inte ”normalt i dessa kretsar”. De utesluter inte heller att Maryam ”utnyttjat hans kärlek för att få ett boende”.

– Jag har varit chockad och haft en overklighetskänsla. Jag hade aldrig kunnat tro att detta kommer från Solna tingsrätt, säger Maryam till Aftonbladet. 

1 av 2 | Foto: Peter Wixtröm

Maryam och hennes exman träffades 2011 och fick barn 2012. Tidigt i förhållandet började han misshandla henne, enligt Maryam. 

– Jag fick min dotter i januari 2012. Sen hamnade vi på ett skyddat boende, säger hon. 

Efter att Maryam och dottern flyttat till den skyddade adressen hade de ingen kontakt med mannen.

Men 2015 blev Maryam kontaktad av en anhörig till exmannen som uppmanade henne att ta upp kontakten med honom igen, enligt Maryam. 

– Hon började manipulera mig. Jag tänkte att vi kanske kunde återuppta kontakten successivt. De (pappan och dottern, reds. anm.) började ses ibland.

Flyttade in hos mannen

Mannen övertalade Maryam att hyra ut sin lägenhet, med förstahandskontrakt, och flytta in i hans lägenhet under två veckor. Sen skulle hon hyra en av mannens andra lägenheter. Maryam förklarar att hon valde att flytta närmare mannen för att få avlastning med deras gemensamma barn.

– Då hade jag faktiskt en egen lägenhet som jag hyrde ut. Så jag försökte inte utnyttja hans kärlek till mig, som nämndemannen antar.

Maryam flyttade in hos mannen och efter ett tag började han bli allt mer kontrollerande.

– Han knuffade ner mig i sängen och satte sig gränsle över mig och tryckte in sina knytnävar hårt mot min mage. Jag tappade luften. Han slog mig också ett flertal gånger i ansiktet och drog mig i håret.  Sen gick han upp och tog en klacksko och frågade varför jag går i klack. Han sa att det bara är horor som går i klack. Sen tryckte han klacken mot mitt ansikte och drog. 

Vad vet de om min familj?

Hon sitter i sin soffa och tittar förbryllat på domen framför sig. 

”Maryam Jassem har lämnat en berättelse utan att visa några känslor, vilket inte framstår som självupplevt”, lyder ett stycke som återger det Ebtisam Aldebe och Hasan Fransson sagt. 

– Det säger mer om henne och hennes syn på kvinnor.  Hon sa till Aftonbladet att hon följt lagen, jag förstår inte vad hon menar då, säger Maryam.

Hon reagerar också på andra delar i domen.

– Hur vet de att hans familj är bra, och vad vet de om min familj? Han har sagt att de kommer från en familj där kvinnor respekterar mannen, att jag kommit och behandlat honom som skit. 

Vilka grunder har de gått på när de säger att din familj är sämre än hans?

– Fråga henne vilka grunder hon har gått på, för jag vet faktiskt inte. 

En del menar att detta är grundat på sharialagar? 

– Nej det här är inte sharialagar. Det här är en fördomsfull och kränkande syn. Jag vill inte ta någon religiös ställning men min familj är muslimer och de har gått emot det här totalt. 

När överklagar ni?

– Det är överklagat sen i tisdags. Både min advokat och åklagaren har överklagat. 

Hur känns medieuppståndelsen?

– Jag tycker det är skönt att det uppmärksammas och att de avgår som nämndemän.

Han friades ändå av Solna tingsrätt, är han skyldig?

– Det är klart som fan att han är skyldig. Jag vill att han döms. Jag kommer ta det så långt jag kan.

Mannen nekar

Maryam Jassem berättar att hon mår okej i dag. Nu vill hon lägga detta bakom sig.

Aftonbladet har sökt den friade mannens advokat, Rickard Appelberg.

Av domen från Solna tingsrätt framgår att mannen förnekar att han brukat våld mot Maryam Jassem.

Så mycket makt har nämndemännen 00:47
ARTIKELN HANDLAR OM