Uppgifter: IS säger sig ligga bakom attentat i Malmö

I ett nyhetsbrev som enligt terrorforskare har direkt koppling till IS säger sig terrorgruppen ligga bakom ett attentat mot en bönelokal i Malmö. Det är första gången IS påstår sig ligga bakom ett attentat i Sverige.

I nyhetsbrevet al-Naba skriver de att branden startades av "en av kalifatets soldater".

– Det kan vara utfört av någon som har direktkontakt med IS, säger terrorforskaren Magnus Ranstorp.

I ett nyhetsbrev som enligt experter kan knytas till Islamiska staten tar terrorsekten på sig ett attentat mot en shiitisk bönelokal i Malmö, något Svenska Dagbladet var först att rapportera.

Den 11 oktober strax före klockan 6 på morgonen larmades polis och räddningstjänst till en fastighet på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. När de kom dit såg de hur lågor slog ut ur fönstren.

”En av kalifatets soldater”

Lokalen används som muslimsk bönelokal och polisen misstänker att någon tänt på lokalen. Ingen skadades i branden.

I nyhetsbrevet med nummer 51, som började spridas på nätet under torsdagen, står att attentatet utfördes av ”en av kalifatets soldater” i ”korsfararlandet Sverige”. Magnus Ranstorp, terrorforskare vid Försvarshögskolan, säger att nyhetsbrevet med namnet al-Naba är utskickat direkt av IS.

– Al-Naba är IS veckotidning, säger Ranstorp.

Detta innebär enligt terrorforskaren att IS tar på sig attentatet.

– Jag tror inte man kan komma till botten med om de har gjort det eller inte, men de är ute och letar efter attentat som de kan ta på sig både i det lilla och det stora.

Magnus Ranstorp säger att det kan handla om någon person som står i kontakt med IS, eller om någon som uppmärksammat sympatisörer om händelsen.

– Då är det någon som har direktkontakt med dem och säger "det här kan ni gå på och göra nyheter av".

Sekteristisk konflikt

Terrorforskaren Hans Brun, vid King’s college i London, vill inte gå så långt som att säga att al-Naba är direkt kopplat till IS.

– Det är ett nyhetsbrev på arabiska som produceras av personer som antingen är jihadister eller har mycket nära band till den jihadistiska sfären.

– Antingen så har de fångat upp den här nyheten och bestämt sig för att använda sig av den rent opportunistiskt. Men det tror jag inte på, för själva händelsen är är så pass liten, den fick ganska lite uppmärksamhet i svensk media och har mig veterligen inte uppmärksammats internationellt. Så rimligtvis måste de ha fått ett tips om händelsen från någon i Sverige, frågan är bara vem. Om det är gärningsmännen eller någon som bara förmedlat information om branden.

I nyhetsbrevet nämns också en av IS ledare, Abu Muhammad al-Adnani, och dådet sägs vara utfört på hans uppmaning. Vid flera tidigare terrordåd i västvärlden har gärningsmän använt liknande formuleringar om al-Adnani, som dödades under ett flyganfall i Aleppo i augusti.

”Det är aldrig bra”

Både Magnus Ranstorp och Hans Brun understryker att det finns en djupt sekteristisk konflikt mellan IS och shiamuslimer.

Detta är första gången som IS tar på sig ett attentat i Sverige, enligt Ranstorp.

– Det är det, men de tar på sig allt som de vill. Men det är inte bra att vara med i IS tidning. Det är aldrig bra. Men det behöver inte betyda någon förändring i säkerhetsläget, säger han.

När Aftonbladet kontaktar Säkerhetspolisen, Säpo, vill de inte lämna några uppgifter om händelsen.

– Vi har ingen information att lämna, säger Johanna Måhlén, pressekreterare på Säpo.

Hade ni kännedom om ärendet innan vi kontaktade er?

– Jag har ingen information att lämna, säger Johanna Måhlén.

Magnus Ranstorp är säker på att Säpo följer ärendet.

– Det blir jätteintressant signalspaningsmässigt. Den här tidskriften ges ut över nätet och det kan finnas spår tillbaka till Sverige. Vi får se om FRA eller någon kan spåra det här. Jag tror att det kommer att aktivera folk på den fronten.

”Inga hot”

Polisen i Malmö utreder just nu händelsen som en misstänkt mordbrand. Efter attentatet var man även på platsen och genomförde en teknisk undersökning.

Ett av husets våningsplan är helt utbränt men föreningen som håller till i lokalen har, efter attentatet, kunnat utnyttja de två andra våningarna.

Föreningens ordförande uppger för Aftonbladet att man inte mottagit några hot och blir överraskad när han får höra talas om texten i al-Naba.

– Nej, det har inte kommit någonting till oss innan det här inträffade, inga hot från någon, säger han.

Publisert: