Ingen är längre rädd för IS – har små chanser att hålla Mosul

NYHETER

Följden kan bli ökad terror i Europa

1 av 16

Det skulle förvåna oerhört om inte Irak med amerikansk hjälp kan kasta ut IS från Mosul.

Lika snabbt som gruppen intog stora områden, lika snabbt kan den försvinna.

Tyvärr är inte det detsamma som att terrorgruppen är besegrad.

När IS för två år sedan rullade fram i en blixtoffensiv över norra Irak och intog stad efter stad så lade den irakiska armén benen på ryggen. Omvärlden visste knappt vad Islamiska staten var, eller Isis som de då kallade sig. Därför blev chocken desto större när de kunde lägga under sig stora delar av norra Irak på bara några veckor, inklusive miljonstaden Mosul.

Chockverkan förstärktes av att gruppen spred videofilmer på sociala medier där man halshögg sina fiender. Grymheten skapade en enorm rädsla och gjorde att IS ofta inte ens behövde strida när motståndarna flydde hals över huvud.

Den här gången är det ombytta roller. Auran runt de svartklädda IS-krigarna som någon slags övermänniskor har försvunnit. Efter IS många förluster på slagfältet de senaste månaderna känner ingen längre samma rädsla. Inte heller har IS något överraskningsmoment på sin sida. Nu är de som måste försvara sitt territorium.

Färre utlänningar

Den här gången är den irakiska armén bättre organiserad. Förhoppningsvis är det ingen som en funderar på att lägga benen på ryggen. Med minst 30 000 man är de numerärt överlägsna och har dessutom bombunderstöd av amerikanskt stridsflyg. Antalet IS-krigare som försvarar Mosul är oklart. IS uppger 7 000 man. USA beräknar att de är max 5 000 men kan vara så få som 3 500. Tillströmningen av utländska stridande har minskat kraftigt sedan Turkiet i praktiken stängde sin gräns mot Syrien.

Största problemet är att inta staden utan att samtidigt ställa till med ett blodbad på civilbefolkningen. Fortfarande beräknas mellan 1,2 och 1,8 miljoner människor bo kvar i staden. IS kommer inte att dra sig för att använda dem som mänskliga sköldar.

Avgörande blir också civilbefolkningen inställning. Om som förmodat majoriteten vill blev av med IS så underlättar det den irakiska offensiven.

Man kan också tänka sig att IS redan från början anser slaget förlorat och i skydd av mörkret successivt försöker lämna staden.

IS förlorade stad

När den irakiska armén med hjälp av kurdiska peshmerga-trupper och shiamiliser våren 2015 återtog Tikrit, en mindre storstad, tog det flera månader innan man drivit ut alla IS-krigare. Experter tror att det kan ta ännu längre tid i Mosul. Men det kan också gå väldigt fort. Allt beror på hur IS agerar.

Deras självförtroende är inte på topp. I går förlorade IS kontrollen över staden Dabiq i norra Syrien, nära Turkiet.

Man kan se det som ett slags omen eller bara ytterligare en indikation på att terrorgruppen håller på att förlora greppet om det kalifat som ledaren al-Baghdadi utropade i Mosul för drygt två år sedan.

Dabiq är symboliskt viktigt eftersom det enligt IS är där det slutgiltiga slaget kommer att stå mellan kalifatet och "de otrogna". Att IS döpt sitt engelskspråkiga magasin till Dabiq är en indikation på vilken vikt man fäster vid staden.

Det var turkiska trupper som kastade ut IS från Dabiq. Ett bevis på Turkiets allt viktigare roll i kriget. Man hävdar att man försvarar turkmeniska minoriteter men i själva verket är president Erdogans främsta mål att stoppa kurdernas framgångar i Syrien. Turkiet kräver också att få vara med i stormningen av Mosul.

Svara med terror

Att driva ut IS ur Mosul vore givetvis en stor framgång i kampen mot terrorgruppen. Gruppens embryo till stat, kalifatet, har krympt hastigt det senaste halvåret. IS som militär kraft kan försvinna nästan lika hastigt som den dök upp våren 2014.

Men även om gruppen blir av med hela sitt territorium så finns fortfarande lockelsen i deras militant islamistiska ideologi kvar. När Mosul faller kommer troligen många av IS utländska stridande att återvända till sina hemländer i bland annat Europa. Många av dem utbildade i bombtillverkning och andra terrortekniker.

Risken för terrordåd i vårt eget närområde ökar. Ju mer pressat IS blir militärt på hemmaplan desto mer kommer de att vilja slå tillbaka i Europa och USA.

FAKTA: Slaget om Mosul

Mosul har varit ockuperat av IS i två år.

På måndagsmorgonen sa Iraks premiärminister Haider al-Abadatt att offensiven för att ta tillbaka staden inletts.

1. De här deltar i slaget om Mosul:

  6 000 IS-anhängare finns inne i staden. De står mot:

  Uppemot 60 000 irakiska trupper, förstärkta med kurdiska peshmerga-soldater.

Dessutom deltar både sunnimuslimska och shiamuslimska miliser, som slåss med den irakiska (shiamuslimska) regeringens välsignelse. Mosul är en sunnimuslimsk stad och därför är de shiamuslimska soldaternas deltagande mycket känsligt. Miliserna har skördat stora framgångar på slagfältet, men har också anklagats för övergrepp på civilbefolkningen i sunnimuslimska områden.

  Situationen komplicerades ytterligare sedan även turkiska trupper samlats utanför Mosul. Något som väckt protester från den irakiska regeringen. Några shiamiliser har sagt att man kommer strida mot turkarna och "ge dem samma behandling som IS".

2. Så ska slaget gå till

De irakiska och kurdiska trupperna ska först rensa de närliggande byarna från IS-krigare. Anfallet ska ske från söder, norr och öster. Kurderna kommer att stoppa IS-krigare som flyr österut, samt ta hand om flyktingar. De kommer dock inte att gå in i staden. Själva stadskärnan ska tas av de irakiska specialtrupperna, som är tränade av USA, och som tidigare befriat städer som Tikrit och Falluja från IS.

3. Vad händer sedan?

  Få tvivlar på att IS kommer att besegras. Men vad som händer sedan är en stor anledning till oro. Slaget kommer att utlösa en stor flyktingvåg, med upp till 1 miljon människor.

– Mosul riskerar att bli den största katastrofen på många, många år. Hundratusentals människor kommer att behöva hjälp med vatten, mat, tak över huvudet - allt man kopplar samman med mänskliga katastrofer, säger Bruno Geddo, representant för FN:s flyktingorgan UNHCR, till TT.

  Många olika grupper har gått ihop för att krossa den gemensamma fienden IS, men frågan är vad som händer när slaget är vunnet? Det irakiska samhället är djupt splittrat efter år av sekteristiskt krig och i Mosul kommer det finnas tungt beväpnade sunni, shia, kurder och kanske även turkar i området. Shiamuslimska milisledare, som stöds av Iran, har gjort problematiska uttalanden före offensiven, som går ut på att slaget är ett led i att krossa sunnimuslimerna. Turkiet har å sin sida krävt att inga shiamuslimska miliser ska delta i Mosul.

Mosuls befrielse kan mycket väl sluta med ett allas krig mot alla, skrev Aftonbladets utrikeskommentator Wolfgang Hansson nyligen.

 PLUS:  Terrorgruppen IS

ARTIKELN HANDLAR OM