Källa: ”Egyptair 804 förberedde nödmanöver”

1 av 9
NYHETER

Tvärtemot tidigare besked uppges piloten på MS804 ha haft kontakt med egyptisk flygledning innan planet försvann i Medelhavet.

Källor vid franska flygmyndigheten uppger för tv-kanalen M6 att piloten i ett flera minuter långt samtal ska ha berättat om rökutvecklingen ombord och att en nödmanöver skulle utföras.

De nya uppgifterna, som The Independent rapporterar om, strider mot vad egyptiska myndigheter tidigare har sagt - att planet försvann innan piloten upprättat kontakt med egyptisk flygledning.

Det är den franska tevekanalen M6 som först citerat anonyma källor om det flera minuter långa samtal som ska ha utspelat sig mellan flygledare och pilot.

Nödsignal?

Enligt M6:s källor ska piloten ha sagt att kabinen fylldes med rök och att de i ett försök att skingra den skulle genomföra en nödmanöver, en nedstigning, för att sänka trycket i kabinen.

Men uppgifterna avvisas av den franska haveriutredningen.

På samma sätt har de tidiga uppgifterna från Egyptair om att piloten verkligen sände ett nödmeddelande avvisats av såväl egyptisk militär som lite senare också av flygbolaget.

Att piloten kan ha haft ett flera minuter långt samtal med flygledning, vad tyder det på?

– Det låter ju inte som att det är panik ombord, säger flygexperten Jan Ohlsson.

Det talas om nödmanöver, om en nedstigning för att sänka trycket i kabinen, är det en farlig manöver som kan ha orsakat kraschen?

– Normalt sett inte. Men om cockpit var rökfylld och besättningen hade syrgasmasker så kan det ha uppstått komplikationer. Det som kan hända är att pilot och dator blir ”osams” och besluten måste fattas väldigt snabbt.

Att det inte tycks vara en paniksituation med tanke på det långa samtalet, vad tror du har hänt?

– Alla de här larmen som går tätt inpå varandra tyder ju på att det är ett kritiskt läge men förloppet är så pass långsamt så det bör inte handla om en explosion av det vanliga slaget.

ARTIKELN HANDLAR OM