Jimi, 28, slogs ihjäl av nazister – en gripen

Av: Ebba Thornéus

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 4

NYHETER

Jimi Joonas Karttunen, 28, blev upprörd när han gick förbi Finska motståndsrörelsens demonstration – och sa ifrån. Nazisterna svarade med att misshandla honom så svårt att han dog.

För att hedra sin sons minne skrev pappan ett inlägg på Facebook som fått stor uppmärksamhet.

– Min son dog på grund av det här meningslösa och våldsamma angreppet. Må hans själ vila i frid!

Det var förra lördagen som dödsmisshandeln av Jimi Joonas Karttunen, 28, inträffade när Finska motståndsrörelsen demonstrerade vid Helsingfors centralstation.

Jimi fördes till sjukhus med allvarliga hjärnskador efter att ha slagit i huvudet i trottoaren och förlorat medvetandet.

Några dagar senare skickades han hem men på fredagen fick han en hjärnblödning och avled senare på kvällen.

"Meningslöst angrepp"

Dagen efter skrev pappan Kauko-Vesa Karttunen ett Facebook-inlägg där han berättar att sonen dog på sjukhuset under fredagskvällen.

"Min kära son Jimi Joonas Karttunen attackerades på lördagen den 10 september vid 13-tiden på Elielplatsen av Finska motståndsrörelsen i samband med en av deras demostrationer. De nazistiska skinnskallarna hoppade då på min son och orsakade honom en allvarlig hjärnskada. På grund av det här meningslösa och våldsamma angreppet avled min son igår vid 22-tiden på Tölö sjukhus. Låt hans själ vila i frid! Kriminalpolisen är medveten om händelsen!"

Enligt pappan ska Jimi ha gått förbi demonstrationen och berättat för nynazisterna vad han tyckte om dem, med följd att han slogs till marken.

"En disciplinåtgärd"

Men Motståndsrörelsen beskriver händelsen annorlunda. De menar att Jimi ska ha känt igen deras flagga och därefter betett sig aggressivt.

På sin hemsida har de lagt upp en video där man ser en man ligga i en blodfläck på trottoaren och där våldsdådet beskrivs som en "disciplinåtgärd", enligt Hufvudstadsbladet.

– På grund av svordomar, rop och hot blev en av våra aktivister tvungen att ge en snabb disciplinåtgärd, skriver de på hemsidan.

Utreder händelsen

Polisen bekräftar för Hufvudstadsbladet att man utreder händelsen som ett våldsdåd och att händelsen har samband med ett dödsfall.

Polisen vill dock inte ta ställning till vilken roll Motståndsrörelsen hade i samband med det som hände eller till några andra orsakssamband.

Vid 15-tiden på söndagen meddelade polisen att en man född 1990 hade gripits, misstänkt för misshandel och grov vållande till annans död.

Polisen ber även att ögonvittnen till händelsen att höra av sig. 

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN