Ett gammaldags Sommar – osofistikerat i bästa bemärkelse

1 av 2
NYHETER

Det kan vara en slump. Men det ser ut som ett mönster.

Mönstret är att när Sommarprataren kommer från svenska landsbygden blir Sommar vad Sommar ska vara – glatt, opretentiöst, vardagsfilosofiskt, folkligt, roligt och med vettig musik.

Kolla de senaste veckorna: trevligast har varit en författarinna från Lappmarken, en skivbolagsdirektör från Västgötaslätten och en industrialist från Värmland. När, däremot, noll-åttor och andra storstadsbor närmar sig mikrofonen blir det pretto och uppstyltat och ack så märkligt.

Opretentiöst och trevligt

Alltså: leve vischan!

I eftermiddags var det skådespelerskan Siw Carlsson från Grönlid i Smålands glasrike. Hon sa: ”Jag hoppas bjuda på en opretentiös och

trevlig stund.” Så blev det.

Förnumstigt ibland när hon talade om hjärtinfarkt och glädjen att vid 66 års ålder gå på gym. Lite buskis och några skämt under bältet.

Hon drog på god Kronobergsdialekt vardagssketcher från äldrevården och om sina barnbarn och sitt liv på scenen i Falkenberg och Liseberg. Det är när orden kommer från vischan som man kan lyssna till termer som nioårig grundskola och åldersdiabetes utan att gäspa.

Hon sa, att hon var ”förbannad på kvinnors dåliga pensioner” och laborerade med tanken på en pensionärsmanifestation ungefär som en Pridefestival.

Använde cliffhangers

Carlsson hade goda punchlines: ”Det var inte bättre förr - men det är sämre nu.” Hon använde cliffhangers innan hon spelade sina låtar.

Det var ett gammaldags Sommar - osofistikerat i bästa bemärkelse. Jag satt leende i en och en halv timme.

Hon spelade musik från sina roliga buskiskolleger, en härlig frälsningssång och Povel Ramel. Hon slutade med Kronobergs regementes marsch - och efter det är det inte läge att gnälla om avsaknaden av den svenska sommarens sanna signum, en Taubelåt.

Sommar: Siw Carlsson

Siw Carlsson

Yrke: Skådespelare

Ålder: 66 år

Bor: Född i Alstermo, bosatt i Grönlid, Småland

Tidigare medverkan i Sommar: Sommarvärd 1991

Snabbguide:

Skrytkvot         2/5

Skvallervärde   3/5

Känslostyrka    4/5

Humornivå      5/5

Åh fan-faktor   3/5

Första meningen: Hallå, är ni hemma?

Sista meningen: Jag önskar er en inte alltför outhärdlig sensommar, hej då.

3 typiska låtval

Stefan & Krister - Halvljus

Dolly Parton - 9 to 5

Pelle Karlsson - Han är min sång och min glädje

ARTIKELN HANDLAR OM