Juholt såld på Pokémon: ”Jag är som en Drowzee”

1 av 2 | Foto: Håkan Juholt berättar att han spelar mycket Pokémon Go med sina barn – och att Drowzee är hans favorit.
NYHETER

Ett ögonblick ... Håkan Juholt, 53, som har blivit Pokémonfrälst och promenerar en mil om dagen tack vare det populära spelet.

Hur kom det sig att du började spela?

– Jag blev utmanad av mina söner, Viktor och Anton. Vi bor alla i tre olika städer så vi tyckte det vore en rolig grej att göra ihop. Utmaningen bygger på två saker: gå mest och hitta flest. Vi har alltid utmanat varandra i alla möjliga sporter, som tennis, minigolf, bordtennis och ishockeyspel. Nu är det Pokémon Go.

Och du tvekade aldrig?

– Nej för sjutton! Man kan inte banga en utmaning! Jag är ingen quitter.

Vem leder?

– Än så länge är det yngsta sonen och sen jag på andra plats. För äldsta sonen går det lite långsammare men han kommer nog ikapp på upploppet.

Vad är det bästa med spelet?

– Att man får motion och lär sig en massa saker om platserna man besöker. Tack vare detta går jag nu en mil om dagen. Vissa tycker att spelet är larvigt och dissar det men hur många går inte omkring och slår på en golfboll? Och hur mycket kunskap om samhället får man av det? Dock har jag misslyckats med att sälja in spelet till min hustru, men hon tycker i alla fall att det är bra att jag rör på mig.

Har du något speciellt jaktminne att delge?

– Det var inne i en kvartersbutik i Västertorp där jag bor. Plötsligt dök det upp en Golbat på 446 poäng som flaxade runt vid kyldisken. Då var det bara att låta de andra kunderna gå före.

Du har tidigare sagt att du är stolt över liknelsen mellan dig och Super Mario – mustasch, energisk, och svårt att sitta still. Vilken Pokémon skulle du säga att du är mest lik?

– Om jag måste välja blir det nog den där gula, björnliknande figuren Drowzee, som jag uppfattar som mjuk och vänlig. Dessutom nyser den ofta – vilket jag också gör.

När slutar utmaningen?

– Vi kommer hålla på minst en månad till så det blir nog ungefär samtidigt som jag lämnar riksdagen i september. Man kan säga att jag avslutar min politiska karriär med denna Pokémon-jakt. Om det sen blir på botten eller toppen återstår att se.

Till sist: vad önskar du dig mest av allt just nu?

– En humanist som ny amerikansk president. Det kommer betyda mycket både för USA och för resten av världen. Utan att nämna några namn så finns det ju inte så många sådana att välja på...