Två nya namn tar plats i almanackan

Foto: Nu får Ronja en egen namnsdag.
NYHETER

2018 läggs två nya namn in i den svenska almanackan – en klassisk karaktär och en nordisk gudinna.

Namnlängdskommitén har beslutat att göra två ändringar i namnlängden till 2018. Från och med då kommer Saga att ha namnsdag vid sidan av Siv den 8 mars och Ronja den 14 september tillsammans med Ida.

– När vi väljer namn tänker vi att de dels ska finnas i samhället och dels ska passa med namn i almanackan, antingen kulturellt eller språkligt. Och Ronja hamnade med Ida eftersom båda blivit kända genom Astrid Lindgrens böcker. Saga hör ihop med Siv då båda är namn på gudinnor i nordisk mytologi, säger Katharina Leibring, förste forskningsarkivarie på Institutet för spåk och folkminnen och representant i namnlängdskommittén.

Färre flick- än pojknamn

Senast 2015 fick Jasmine och Emmy egna namnsdagar och 2009 fick Regina ge plats för Kevin och William tog Helmis tidigare namndag. Katharina säger dock att eftersom de tycker att det känns roligare att lägga till namn än att plocka bort dem försöker de passa in namn på de dagar där bara ett namn har namnsdag.

– Sedan är det fortfarande färre flicknamn än pojknamn, vilket gör det lite extra kul.

Omöjligt att få med alla namn

Totalt finns 618 namn med i namnlängden men i Sverige finns hela 150 000 olika förnamsformer – så det skulle vara omöjligt att få plats med alla.

– Däremot hör många namn ihop med sådana som finns med i almanackan och Svenska akademien har tagit fram en förteckning över namnvarianter så att man kan hitta en dag att fira även om just ens eget namn inte finns med. Maja kan till exempel fira på Marias dag den 28 februari.

Detta är dock bara en namnlängd och sedan 1972 kan vem som helst i Sverige starta en egen och ge ut almanackor med den.

Följ oss på Facebook