Blev kräksjuka efter Finlandsresa – fick ställa in innebandycup

1 av 5 | Foto: URBAN ANDERSSON
Oisín Cantwell skriver om stormen efter domen som friade fyra unga män från misstankarna om att de våldtagit en kvinna på en Finlandsfärja.
NYHETER

Flera personer har drabbats av kräksjuka efter att ha rest med Silja Line till Helsingfors.

Många av dem är ungdomar som skulle spela en innebandycup, men som fick ställas in – på grund av kräksjuka.

– Det är jättetråkigt, vi såg ju fram emot att spela slutspel i dag, säger tränaren Mattias Frohm.

Flera ungdomar såg fram emot avslutningscupen i innebandy i Helsingfors i helgen. Men nu ställs slutspelet in – eftersom ett tiotal ungdomar drabbats av kräksjuka.

Nu misstänker spelare, tränare och föräldrar att frukostbuffén på M/S Silja Symphony kan vara orsaken.

– Det var vanligt frukostbuffé med bacon, ägg, mackor och yoghurt. Men det är den enda stora kopplingen som finns, alla åt frukosten, säger Mattias Frohm, assisterande tränare i ungdomslaget ÖSK 00/01.

Det kan vara så många som ett 50-tal som insjuknat, enligt Mattias Frohm som förklarar att flera lag drabbats.

Spyr överallt

Lagen spelade inledande gruppspel under lördagen och skulle avsluta med slutspel under söndagen.

Men på lördagskvällen började en efter en att må riktigt dåligt.

– Vi vaknade i natt av att en kille springer till toaletten, men han hinner inte fram och spyr över hela golvet. Sedan spydde någon i sängen och andra spydde i toan eller soppåsar, säger han.

– Det är tråkigt när killarna ska få en avslutningscup som ska vara höjdpunkten på hela året och så blir det så här.

Även innebandylaget IS Saga från Uppsala drabbades hårt av kräksjukan. De tvingades lämna walk-over efter semifinalen då flera ur laget låg och spydde.

– Jag var den första i laget som började spy vid klockan 23 i går. Först tänkte vi att det berodde på att vi käkat dåligt, att matchen var slut och man bara var så trött. Men sedan började andra spy och då förstod vi att det var något annat, säger spelaren Jennifer, 20.

Men det var inte bara innebandyspelare som drabbades av kräksjukan.

Fler kräksjuka

Micke, 42, hade det trevligt och åt middagsbuffé ombord på färjan med sin familj. Bara timmar senare blev han också illamående.

– Jag började känna att jag mådde illa och började spy. Jag fick ligga i hytten hela natten tills vi kom i land tidigt på morgonen, säger han.

Han hade ingen som helst aning om att det kunde vara maten ombord på färjan som fällt honom.

– Det känns jättekonstigt. Det verkar ju lite skumt alltihopa.

Silja: ”Flera illamående”

Tallink Silja, som äger Silja Symphony, bekräftar att flera passagerare blivit illamående när de rest med båten.

– Jag har pratat med fartyget och man har upptäckt ett par fall där folk har klagat på illamående och de har gissat att det beror på något som de har ätit, säger Janis Pavuls, kommunikationsdirektör vid Talink Silja AB.

Just nu har läkare, sjukpersonal ombord och restaurangdirektören kallats in för att undersöka omfattningen och vad som kan ha orsakat kräksjukan.

– Vi vet fortfarande inte vad det beror på, säger han.

Enligt arrangörerna för ”Helsinki junior floorball challenge” är det mycket som tyder på att magsjukan startade i samband med resan till Helsingfors.

– Alla lagen har bott på olika hotell och ätit på olika restauranger. Men de lag som drabbats är från Sverige och den gemensamma nämnaren vi kan komma på är att de blivit sjuka på resan hit, säger Oliver Kivi, en av arrangörerna.

ARTIKELN HANDLAR OM