Terrorhotet mot Europa

AP: 400 IS-terrorister redo att slå till i Europa

Av: 

Niklas Eriksson

John Granlund

NYHETER

IS har tränat upp 400 terrorister redo att slå till i Europa, enligt AP.

Enligt uppgifterna finns personer med koppling till ”Pariscellen” i Sverige.

– Jag tror inte det finns individer här som ligger och häckar och är redo att utföra dåd i morgon, men det stämmer att det finns en ny organisation inom IS för hur man vill gå till väga, säger Magnus Ranstorp.

Nyhetsbyrån AP gick på onsdagskvällen ut med uppseendeväckande uppgifter som går på tvärs mot Säpos terrorbedömning.

Enligt myndighetens terrorhotbedömning finns för närvarande inga konkreta hot riktade mot Sverige - därför sänkte man i början av mars terrorhotnivån från en fyra till en trea på den femgradiga skalan.

Men enligt AP - som hänvisar till anonyma säkerhetskällor i Irak - är Sverige ett av länderna där terrorister från samma cell som utförde dåden i Paris befinner sig för tillfället. Andra länder som personer från samma grupp befinner sig är Tyskland, Storbritannien, Italien och Danmark. Dessutom uppger AP:s källor att en ny grupp nyligen tagit sig till Europa via Turkiet.

Specialtränade att slå mot väst

Nätverket av terrorceller är enligt AP:s obekräftade uppgifter del av ett större träningsprogram som Islamiska staten, IS, sjösatt på senare tid.

Träningen uppges specifikt avse "externa attacker" riktade mot väst. Terroristerna som ska agera i Europa ska enligt AP ha organiserats i överlappande celler med order om att själva välja tid, plats och metod för att uppnå maximal skada.

Enligt AP handlar det om mellan 400 och 600 terrorister som ska vara tränade att slå till i Europa. Nyhetsbyrån stödjer sig på uttalanden från den franska senatorn Nathalie Goulet som är vice ordförande i en kommission som bevakar jihadistiska nätverk.

– Sanningen är att om vi visste exakt hur många de är så skulle inte det här kunna pågå, säger hon enligt AP.

Terrorforskaren Magnus Ranstorp är skeptisk till uppgiften om att minst 400 terrorister ska vara tränade att slå till specifikt mot Europa. Däremot säger han att tillvägagångssättet med fristående terrorceller med målet riktat mot Europa känns igen från Europols senaste terrorrapport.

– En del av uppgifterna ser jag som psykologisk krigföring från IS. Däremot så är det så att det finns externa operationella kommandon inom IS som är beredda att utföra dåd enligt Europol-rapporten, säger Magnus Ranstorp.

”Flera planerade attentat stoppade”

Han säger också att det i rapporten finns tecken på förändringar i hur terrorsekten IS går till väga.

– Man har lite längre träning och rytmen för attackerna är viktigare. Sedan 2013 har det skett attentat och attentatsförsök med täta mellanrum, säger Ranstorp.

– Flera planerade attacker har stoppats men det hör man inte lika mycket om.

AP hänvisar till en europeisk säkerhetskälla som liksom Ranstorp tar upp den nya IS-taktiken.

– Särskilda enheter har satts samman och målet verkar inte längre vara att döda så många som möjligt utan snarare att genomföra så många dåd som man kan.

Källan uppger också att bakom den nya strategin står fransktalande personer med kopplingar till Nordafrika, Frankrike och Belgien.

– Det finns ett operationellt bälte mellan Frankrike och Belgien av fransktalande som kan kopplas till flera attacker från Charlie Hebdo till dåden i Paris och Bryssel. De här nätverken tror jag har varit större än vad man tidigare trott.

Mer om terrorattackerna i Bryssel

LARMET: Det finns IS-tränade terrorister i Sverige

TERRORISTERNA BAKOM DÅDEN: Dödade, jagade, gripna

WOLFGANG HANSSON: Frestande att gå i IS fälla

AVSLÖJAT: Desperata orden i terroristens testamente

DETTA HAR HÄNT: 31 döda i tre terrordåd

ANNONS

Kids deal - 25% rabatt på barnkläder & skor från Ellos kollektioner!

Extern länk från Ellos

Till REAN!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Terrorhotet mot Europa

LÄS VIDARE

Elitgrupp jobbar för högtryck i Bryssel

ÄMNEN I ARTIKELN

Terrorhotet mot Europa

Europa

Paris

Magnus Ranstorp

Charlie Hebdo

Europol

Terrorism