8 av 10: Rätt att Kaplan avgick

Majoriteten tycker regeringen gör ett dåligt jobb, enligt ny Aftonbladet /Inizio

8 av 10 tycker att det var rätt att bostadsminister Mehmet Kaplan (MP) tvingades avgå.

Det visar Aftonbladet/Inizio.

– Det tynger inte ner regeringen mer än tidigare, men det befäster att 6 av 10 tycker att regeringen gör ett dåligt jobb, säger Karin Nelsson, analyschef på Inizio.

8 av 10 tillfrågade tycker att det var rätt att Kaplan avgick.
8 av 10 tillfrågade tycker att det var rätt att Kaplan avgick.

Bostadsminister Mahmet Kaplan valde att avgå i går, efter den omfattande kritiken.

I sitt tal sa Kaplan att han själv vet vem han är – och var han står.

Den inre partikretsen tycks hålla med honom – men hos så gott som alla andra tycks den f d bostadsministerns förtroende vara förbrukat.

Middagen med högerextremister och hans jämförelse mellan Israel och Nazi-Tyskland blev för mycket – både för regeringen och svenska folket.

Entydigt resultat

I en snabbmätning av Aftonbladet/Inizio efter Kaplans avgångsbesked i går svarade 8 av 10 tillfrågade att det var rätt att han avgick.

– Resultatet är väldigt entydigt och visar att det var helt rätt beslut av honom att avgå, säger Karin Nelsson, analyschef på Inizio.

Att i princip alla alliansens och SD-sympatisörer tycker att det var rätt är föga förvånande, men inte heller bland de egna har Mehmet Kaplan längre något stöd att tala om.

– Även bland regeringens sympatisörer och miljöpartiets egna väljare är det helt klart så att det var rätt att avgå.

Bland de väljare som stöder regeringen tycker 3 av 4 att det var rätt att avgå – bland miljöpartiets egna väljare, 7 av 10.

– Det är samstämmigt kan man säga.

– Det är väldigt höga siffror, men när en sådan här sak händer är det en laddad fråga, eftersom det handlar om samröre med extremister, säger Karin Nelsson.

Men inte heller innan de senaste dagarnas avslöjanden hade väljarna någon större tilltro till Mehmet Kaplan.

Sämst betyg

I december förra året när Aftonbladet/Inizio frågade om statsråden hade gjort ett bra eller dåligt jobb fick Mehmet Kaplan, tillsammans med partikamraten och språkröret Åsa Romson, lägst betyg – 1,9.

Att exempelvis jämföra med inrikesminister Anders Ygemans (S) som fick högst betyg, 3,5.

– Mehmet Kaplan har haft en utsatt position, kan man kanske säga. han är ju inte en av regeringens mest populära ministrar, säger Karin Nelsson.

Trots den kritik som riktats med Stefan Löfven och regeringen när det gäller hanteringen av Kaplan tycks det inte ha påverkat väljarnas förtroende, varken åt det ena eller andra hållet.

– Majoriteten av svenskarna, 60 procent, tycker att regeringen gör ett dåligt jobb – och sett över tid så har det legat där, det har inte förändrats utan bara befästs, säger Karin Nelsson.

”Problemfylld period”

– Det ligger i linje med tidigare mätningar. Regeringen dras med att ha haft en väldigt problemfylld period under 2015 och även under 2016 har det varit en del trassel.

Drygt fyra av tio, 42 procent, tycker att alliansen nog skulle göra ett bättre jobb och något fler, 46 procent, att de skulle göra ett sämre jobb.

Publisert:

LÄS VIDARE