Volvo utreder: Bilar ”dör” mitt under körning

Av: Erik Melin

Publicerad:
Uppdaterad:

”Ena gången var när jag låg och körde väldigt fort på en krokig, mörk landsväg”

1 av 2

Volvo utreder just nu ett misstänkt fel i modellen XC70 av senaste årsmodell.

Flera användare har slagit larm om hur deras bilar dör och startar om mitt under körning.

– Allt dör i bilen, det är livsfarligt, säger Anton som är en av de som haft problem med sin bil.

På Volvo-forumet jagrullar.se har flera Volvo-användare diskuterat ett fel som de upplevt och anser vara väldigt allvarligt. De beskriver hur deras Volvo XC70 av senaste årsmodell plötsligt dör under körning.

– Det är som att bilen startar om. Det tar bara en sekund, men allt dör i bilen och man tappar styrförmåga med servon. Bromsarna fungerar inte som de gör under färd. Det kan ju vara livsfarligt, säger Anton, en av de som haft problem med sin bil.

En annan beskriver hur han råkat ut för händelsen två gånger:

”Båda gångerna har jag kört med den adaptiva farthållaren som också helt dör när detta händer, vilket gör att omstarten upplevs som ganska läskig eftersom den direkt påverkar min färd”.

”Startade om i kurva”

En användare beskriver hur en ”omstart” av två inträffade i ett kritiskt ögonblick.

”Ena gången var i december när jag låg och körde väldigt fort på krokig mörk landsväg, bilen startade om 20m innan stark vänster kurva som jag skulle ta i rätt bra fart, fick byta kalsonger när jag kom hem”.

Användaren har gjort den bränsleuppdatering som 30 000 bilar behövde för en dryg månad sedan och efter det har felet inte visat sig igen. Men samma sak gäller inte för alla användare.

”Har kört bilen i mer än 6 månader utan problem men två dagar efter uppdateringen till nya mjukvaran så började detta hända”, skriver en användare.

– Jag har inte behövt göra någon uppdatering alls så det verkar ju inte kopplat till det, säger Anton.

”Det är läskigt”

Flera användare skriver på forumet att de har eller ska påtala felet när de lämnar in bilen på service.

Även en användare av Volvos SUV, XC60, har upplevt samma problem vid två tillfällen.

Anton hoppas att Volvo går ut med information så att användare vet vad det är för fel och om det går att rätta till själv eller om man behöver lämna in bilen.

– Som det är nu känns det som en så stor risk att de måste göra någonting. Tänk om man kör barn, fru eller vad det kan vara. Man är rädd om andra och sig själv. Tänk om bilen bara dör i en knivig situation, kanske när det är mörkt. Det är läskigt, säger Anton.

Volvo: Vi tittar på det

På Volvo är man medveten om rapporterna om det upplevda felet. Annika Bjerstaf, projektledare för pr och press på Volvo Car Sverige AB, är dock fåordig om vad man gör i nuläget.

– Jag kan kort säga att vi tittar på det och är medvetna om rapporterna. För närvarande kan jag inte säga mer utan får i så fall återkomma vid ett senare tillfälle, säger hon till Aftonbladet.

Anton heter egentligen något annat.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN