Obama: Människor ska sättas på Mars under 2030-talet

1 av 4
NYHETER

President Barack Obamas vision är att USA med hjälp av privata företag ska sätta människor på Mars under 2030-talet.

Målet är att "förbättra våra liv på jorden", skriver han hos CNN.

Barack Obama skriver själv om Mars-drömmen hos CNN. Nästa kapitel i den amerikanska rymdhistorien är att "skicka människor till Mars under 2030-talet och säkert föra tillbaka dem till jorden, med den slutliga ambitionen att en dag kunna stanna där under lång tid".

Den amerikanske presidenten berättar att myndigheterna samarbetar med kommersiella aktörer för att bygga farkoster som kan transportera astronauter under långvariga uppdrag i rymden.

"De här uppdragen kommer att lära oss hur människor ska kunna överleva långt bort från jorden – något som kommer att behövas under den långa resan till Mars", skriver Barack Obama.

Privata rymdinitiativ

I veckan träffas forskare, ingenjörer, studenter och uppfinnare i Pittsburgh för att sätta upp nya mål för upptäckandet av rymden. Barack Obama påpekar att den offentliga sektorn i dag är en stor del av rymdsatsningen.

"Mer än 1 000 företag spridda över nästan alla 50 stater jobbar med privata rymdinitiativ", skriver han.

Barack Obama pratar om de landvinningar som gjorts i rymden de senaste åren – om vattenfynden på Mars och kartläggningen av Pluto, bland annat.

I sin vision pekar han också på den nytta rymdäventyren kan komma att ha för livet på jorden.

"Om vi skapar ett ännu starkare ledarskap i rymden detta århundrade, än vad det var under det förra, kommer vi inte bara att dra nytta av framsteg inom energi, medicin, jordbruk och artificiell intelligens, utan vi kommer också bättre förstå vår omgivning och oss själva", skriver Barack Obama.

Utforskade månen, upptäckte jorden

Han hänvisar till hur Apollo-astronauterna tittade tillbaka på jorden från månen och insåg att de – trots sitt uppdrag att utforska månen – egentligen upptäckt jorden.

Barack Obama avslutar med att berätta hur han i framtiden hoppas kunna titta upp mot stjärnorna med sina barnbarn sittandes på axlarna.

"Vi kommer fortfarande blicka upp mot stjärnorna och förundras, vilket människor gjort sedan tidernas begynnelse. Men istället för att otåligt invänta de orädda rymdfararnas återkomst, kommer vi att veta att på grund av de val vi gör nu så har de åkt till rymden inte bara på besök utan för att stanna – och genom att göra det, förbättra våra liv på jorden."

ARTIKELN HANDLAR OM

CNN

Rymden