Räddningschefen: ”I princip hela samhället är inblandat”

NYHETER

Snön rör sig sakta söderut över Dalarna efter SMHI:s klass 2-varning.

Orterna kraftsamlar nu inför ovädret som kan komma. I Mora har kommunen gått i stabsläge.

– I princip hela samhället är inblandat, säger Johan Szymanski, räddningschef i Mora.

Efter att SMHI utfärdade en klass 2-varning tidigt under måndagen har dalakommunerna följt prognoserna. Första budet var 40 centimeter snö. Nu tror man på runt 20 centimeter.

Det intensiva regn som drog in över Dalarna under måndagseftermiddagen övergick sakta men säkert i snöande. Vid midnatt snöade det för fullt på vägarna norr om Mora och skogen började bli vit.

– Vi fick förhandsinformation om stora snömängder redan i lördags och har förberett oss under helgen, säger Johan Szymanski, räddningschef i Mora och Orsa.

Har gått upp i stabsläge

Mora kommun har gått upp i stabsläge. Från måndagseftermiddagen och fram emot kvällen regnade det intensivt, men temperaturerna låg bara strax över nollan och man såg över alla tänkbara väderutvecklingar.

Det är allt ifrån länsstyrelsen till elbolagen, säger Johan Szymanski:

– Framför allt har vi tittat på tre saker: Framkomlighet på vägar, elavbrott och telebortfall.

”Halka och trafikolyckor”

Prognoserna talar också om vindar på upp emot 15 meter per sekund.

– Det kan bli halka och trafikolyckor. Och då är det också risk att vi får fallande träd, som faller över både elledningar och påverkar framkomligheten.

Invånarna i Mora med omnejd uppmanades under kvällen att hålla sig hemma. Myndigheterna saltade vägarna under måndagskvällen och Trafikverket står redo att påbörja snöröjning.

– Framför allt uppmanar vi folk som ska ut på vägarna att köra försiktigt, och ha bra vinterdäck, säger Johan Szymanski.

Vid 21-tiden på måndagen fick räddningschefen rapporter om snöfall i Idre, 15 mil nordväst om Mora. Och snön rörde sig sakta söderut. Om prognoserna för Moratrakten slår in tror han på en tisdag med många utryckningar:

– I så fall kommer det förmodligen börja med några trafikolyckor. Och blir det tung snö och vind så blir det nog strömavbrott också.

ARTIKELN HANDLAR OM

SMHI

Väder