I stället för svältsajter – hjälp

Stödsida toppar Google före ätstörningstipsen

Unga flickor som googlat efter tips för hur de ska svälta sig själva har kommit till bloggar som hetsat fram ätstörningar.

Nu har en hjälpsida kapat sökmotorn och placerat sig högst – med tips på hur man tar sig ur beteendet.

– Det är för att de inte ska rekryteras till den här sekten, säger William Chand på sökoptimeringsföretaget Flighton.

Unga flickor uppmanas att äta nakna framför spegeln, räkna varenda tugga de tar och äta is i stället för mat. Så kallade ”pro-ana”-sidor på nätet lyfter fram anorexia som en livsstil, hetsar fram ätstörningar hos unga tjejer – och har dykt upp först när någon har googlat. Fram tills nu.

Sidan proana.se har optimerats för Google och placerat sig högst. I stället för svälttips får besökarna höra personer som tidigare haft ätstörningar berätta hur de överlevde.

”Man ventilerar på Google”

En av dem som talar ut är den före detta Paradise Hotel-deltagaren Paulina Rousu. Hon skriver att hon dagligen sökte efter tips på hur hon kunde svälta sig själv – innan läkarna sa att hon var på väg mot en säker död.

”Jag har idag tagit mig ur denna dödliga sjukdom och lever i dag ett hälsosamt liv. Det kan du också göra”, skriver hon.

Bakom sajten står Företaget Flighton, som sysslar med sökmotoroptimering (SEO). De har jobbat i nio månader för att den annonsfria sidan ska prioriteras av Google och hamna överst när man söker på ”pro-ana” och ”pro-ana tips”.

De får sökmotorn att tro att den ger personen som söker det den vill ha.

– Det är så många som ventilerar saker på Google det första de gör, innan de går till en kompis, förälder, familj eller kurator, säger William Chand, som skapat sidan med kollegan Viktor Grahn.

– De kanske inte lyssnar på en läkare som säger att de måste ändra sina kostvanor. Däremot om det är skrivet av någon som har varit där och tagit sig ur det, då kan man lägga mer vikt vid det.

Psykolog: Fantastiskt initiativ

Besökarna håller sig kvar på proana.se förhållandevis länge – i snitt en minut per besök. Sidan riktar sig mot en tjej i tidiga tonåren som är beredd att gå långt för att svälta sig.

– Man kan tänka sig en specifik grupp som söker sig till sådana sidor, som eventuellt är ganska långt inne problematiken, säger Emma Forsén, psykolog och doktorand vid Kunskapscentrum för ätstörningar på Karolinska institutet.

Hon tycker att initiativet med sökoptimering är fantastiskt:

– Man kan hoppas att det leder folk in på en bättre väg, med tips om hur man kan få hjälp. Det vore sedan intressant att ta reda på om man genom detta faktiskt sår ett frö som får folk att söka vård.

Hetsbloggen optimerar också

På den blogg som tidigare toppade sökresultaten uppmanas tjejer svälta sig med hundratals metoder. Där beskrivs det hela som en religion, där budskapet är ”du kan aldrig bli för smal”.

När proana.se gick om bloggen upptäckte de att även den höll på att sökmotoroptimeras löpande.

– De vill alltså att sidan ska hänga kvar i toppen. Jag fattar inte hur de tänker, säger William Chand.

Publisert: